13.4 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023
Array

Biserica Ortodoxa pune monopol pe cimitire si obiectele de cult. Ale cui vor fi cimitirele din Pascani?

Demersurile Sfantul Sinod Ortodox, din ultima perioada de timp, conform carora cimitirele ar trebui sa intre in proprietatea si sa fie administrate exclusiv de catre biserici ridica semne de intrebare in legatura cu soarta cimitirelor din Pascani.
Este vorba despre cele arondate bisericilor dar si de cimitirul municipal aflat, deocamdata, in stadiu de proiect, in subordinea Primariei Pascani.
Reprezentantul Protopopiatului Pascani sustine ca propunerea legislativa este justificata avand in vedere ca aceste cimitire, oricum, se afla in folosinta parohiilor iar in celelalte cazuri terenurile apartin deja acestora prin cumparare sau donatie.

Totusi In legatura cu soarta viitorului cimitir municipal, Biserica Ortodoxa din Pascani considera ca acesta ar trebui sa fie administrat de Primarie, tocmai pentru ca sunt necesare investitii importante pentru amenajarea si intretinerea lui. In acest sens adminsitratia locala a infiintat , deoacamdata doar pe hartie, un serviciu specializat care sa administreze noul cimitir si sa ofere servicii funerare complete.
Mentionam ca Sfantul Sinod Ortodox a mai solicitat ca bisericile sa aiba exclusivitate pentru realizarea si vanzarea obiectelor bisericesi. Astfel preotii au fost indemnati sa ii reclame la Garda Financiara pe toti cei care produc si vand icoane, cruci si alte obiecte de cult cu imaginea sfintilor. Anual milioane de euro se fac din aceasta afacere. Mai mult, potrivit legii, aceste tranzactii sunt scutite de impozitare.

Orizont.info

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow