Biserica de lemn din Soci va fi sfintita. IPS Teofan va oficia slujba religioasa in lacasul de cult al soldatilor

Eveniment religios important peste cateva saptamani, in satul Soci, comuna Miroslovesti. Duminica, 19 august 2018, va avea loc sfintirea Bisericii de lemn „Sfintii Imparati Constantin si Elena”. Sluba religioasa va incepe de dimineata si va fi oficiata de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de preoti.

Parintele Romica Siminciuc, cel care a pus suflet si daruire, pentru amenajarea lacasului de cult, dar si a zonei din imprejurimi, invita localnicii sa participe la acest eveniment important imbracati in straie populare si cu un tricolorul in mana.

Parintele Romica Siminciuc

In aceeasi zi, va avea loc si lansarea unei monografii a satului Soci, scrisa de invatatorul Gheorghe Parlea, alaturi de un colectiv redactional.

Reinvierea zonei si a bisericii de lemn a inceput in anul 2013. Preotul paroh a vrut ca negura uitarii sa nu treaca peste locul unde se considera a fi vatra satului Soci si unde peste cinci sute de soldati s-au jertifit pentru tara in cel de-al Doilea Razboi Mondial, in anul 1944.

Doi ani mai tarziu, au inceput lucrarile de constructie a lacasului de cult, in stil maramuresean, dar cu elemente moldovenesti.

Intre timp, zona s-a transformat usor-usor intr-un colt de rai pe pamant, cu poteci de piatra. Parintele a construit si o chilie. Pentru tineri, pentru localnici, pentru musafiri sau pentru turistii care vor veni sa vada biserica soldatilor din Soci.

La intrarea in curtea sfantului lacas se afla crucile tinerilor soldati care s-au jertifit. Sunt multe si albe, dar fara nume. Au fost prea multi cei care si-au dat viata pentru tara.

Totusi, un preot vrednic, Nicolae Sfrijan, cel care a oficiat slujbe de inmormantare pentru ostasi, in timp ce proiectele explodau in preajma bisericii, a facut cateva insemnari cu numele unor soldati ingropati in cimitir. Acum textul a fost transcris pe un soclu pe care se afla o troita veche restaurata.

 

Cu sacrificii, cu daruire si truda, a parintelui Romica Siminciuc, dar si a enoriasilor si a celor care au ajutat la realizarea acestui proiect, uitarea nu va trece peste locul unde tinerii din 1944 s-au jertfit pentru tara. Lacasul de cult al lor, al soldatilor, va fi sfintit si va deveni loc de pelerinaj.

RAGCL Pascani a cerut intrarea in insolventa, din cauza datoriilor. Ce ar trebui sa se intample cu transportul in comun?
 • Sa fie externalizat / dat in administrare unei societati private de transport 47%, 248 votes
  248 votes 47%
  248 votes - 47% of all votes
 • Sa ramana la RAGCL 21%, 110 votes
  110 votes 21%
  110 votes - 21% of all votes
 • Sa fie preluat de o noua societate comerciala, in subordinea Consiliului Local 17%, 90 votes
  90 votes 17%
  90 votes - 17% of all votes
 • Sa fie preluat de o societate comerciala functionala deja, aflata in subordinea Consiliului Local - ex. CLP Ecosalubritate SA Pascani 14%, 75 votes
  75 votes 14%
  75 votes - 14% of all votes
Total Votes: 523
iunie 6, 2019 - iulie 6, 2019
Voting is closed
Slider