18.9 C
Paşcani
duminică, iunie 4, 2023
Array

Bilanţul caniculei din august, la Ambulanţa Iaşi: 351 de urgenţe majore pe zi

Serviciul de Ambulanţă Jude­ţean (SAJ) Iaşi a intervenit luna trecută la peste 10.800 de solicitări, în marea lor majoritate fiind urgenţe majore, fiind catalogate ca urgenţe „cod roşu“ şi „cod galben“. Mai exact, conform unei statistici lunare oferite de SAJ, din cele 10.889 de cazuri la care s-a intervenit, 7.619 au fost urgenţe ma­jore, urmate de 2.791 de urgenţe „cod verde“, precum şi 479 de solicitări pentru transporturi me­dicale asistate sau neasistate sau transporturi sanitare. Clasificarea oferită de SAJ arată că 5.677 au fost urgenţe medicale, iar 1.960 urgenţe chirurgicale, restul fiind urgenţe de pediatrie, urgenţe obs­tetricale sau de alte specialităţi. Astfel, zilnic echipajele medicale SAJ au ajuns, în medie, la 351 de persoane care au necesitat asistenţă medicală de urgenţă. „S-a intervenit în timpul unei ture de 12 ore cu un număr de 16-17 echipaje în municipiul Iaşi şi localităţile arondate, şi cu un număr de 16-17 echipaje organizate pe sub­staţii de ambulanţă pentru celelalte localităţi din judeţ“, au precizat reprezentanţii SAJ.

Cele mai multe intervenţii au fost pentru persoane care suferă de afecţiuni cardiace, afecţiuni digestive sau pentru cazuri de febră la copii mici. Printre solicitările la care au ajuns membrii echipajelor se numără 465 crize de hipertensiune arterială fără complicaţii, 46 de cazuri de insuficienţă cardiacă, 134 cazuri de colică renală, dar şi 314 cazuri de lipotimii. Echipajele medicale au fost solicitate şi la cinci cazuri de viol, 32 de tentative de suicid sau la 38 de cazuri de supradoză droguri.
De asemenea, reprezentanţii SAJ atrag atenţia asupra riscurilor la care sunt expuse echipajele, existând cazuri în care sunt agresaţi fizic sau verbal. „Nu de puţine ori viaţa membrilor echipajelor a fost pusă în pericol, suntem agresaţi verbal şi chiar fizic de pacienţi şi apar­ţinători, mai ales când aceştia se află sub influenţa băuturilor al­coolice“, a precizat Nicolai Pra­lea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi.
Cel mai recent caz a avut loc la începutul acestei luni, când un bărbat care suferă de afecţiuni psihice a agresat echipajul medical chemat să intervină la faţa locului, ameninţând cu o sabie pe cei care au venit să-l salveze şi rănind unul dintre poliţişti. Mai mult, acesta a spart şi monitorul unui defibrilator din dotarea SAJ, în valoare de aproximativ 25.000 de euro.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow