9.6 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023

Biblioteca Municipală Pașcani comemorează 92 de ani de la nașterea scriitorului Leonard Gavriliu

Biblioteca Municipala Pascani comemorează în acest an, pe data de 1 aprilie, 92 de ani de la nasterea scriitorului Leonard Gavriliu.
Colaboratorii, membrii familiei si prietenii i-au adus un omagiu printr-o activitate in care s-au depanat amintiri despre cunoscutul om de cultură.

Cetăţean de onoare al municipiului Paşcani, Leonard Gavriliu a imbogatit cultura romaneasca prin numeroase volume de poezie, proza, critica literara si eseuri precum si o serie de studii de psihologie, fiind principalul traducator in limba romana a operelor lui Sigmund Freud și Alfred Adler.

In cadrul evenimentului, pe holul Bibliotecii au fost expuse bună parte din cele mai importante volume din opera scriitorului, dar si fotografii. La final, fiecare participant a primit cadou o carte, in amintirea scriitorului.

Leonard Gavriliu a fost un psiholog, scriitor, publicist și traducător român.  A obţinut titlul de doctor în psihologie în anul 1974 şi de membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1956. De-a lungul timpului a publicat numeroase volume de poezie, proză, critică literară şi eseuri precum şi o serie de studii de psihologie, fiind principalul traducător în limba romană a operelor lui Sigmund Freud și Alfred Adler.
Din anul 2001 s-a restabilit la Paşcani, unde a continuat activitatea publicistică. Câţiva ani mai târziu el a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi susţinerea culturii locale. O mare parte din biblioteca sa de specialitate a fost donata bibliotecii municipale, care ii poarta numele.
De asemenea, în anul 2017, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi i-a acordat Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate scriitoricească.

Alte articole