18.5 C
Paşcani
duminică, septembrie 26, 2021

BCU Iaşi inaugurează o sală cu bibliotecari-roboţi

Tot aici vor fi 11.000 de cărţi „la liber” pe rafturi

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU) a lansat un concept inedit: o sală de lectură cu acces liber la raft pentru abonaţii instituţiei culturale. Aceasta conţine 11.000 de volume: cele mai noi achiziţii ale bibliotecii, din principalele domenii academice, dar şi cele mai căutate cărţi de către abonaţi. Aceasta va funcţiona aproape integral autonom: abonatul intră, alege de la raft cărţile pe care-l interesează, le studiază la faţa locului sau foloseşte staţiile de autoîmprumut şi le ia acasă.

Ulterior, după perioada legală de împrumut, poate veni să le returneze într-un sertar al aceleaşi staţii sau să aleagă prelungirea perioadei de împrumut. „Am organizat această sală gândindu-ne că va creşte atractivitatea bibliotecii pentru studenţi. Am echipa sala şi cu tehnologie RFID, cu staţii de autoîmprumut, iar tehnica este simplă şi uşor de înţeles. Abonatul merge în sală, alege publicaţiile pe care le vede şi le doreşte, poate nota cotele şi din catalogul online, merge la raft, la staţia de autoîmprumut şi apoi pleacă acasă cu cărţile împrumutate”, a declarat Ioan Milică, directorul bibliotecii. Acesta a precizat că staţia aceasta este un model pentru felul în care vor arăta, într-un viitor nu foarte îndepărtat, toate sălile BCU.

Va fi un sistem hibrid, într-o sală de lectură vor fi şi zone de rafturi cu acces liber la carte, pe care utilizatorii să le folosească în sensul de a le duce la domiciliu sau să le utilizeze în sala de lectură. „În momentul în care cineva are nevoie de asistenţă, bibliotecarul va fi de mare ajutor: sunt oameni care nu ştiu să folosească aceste maşini cu toate că tehnologia este simplă. Până se familiarizează cu această tehnologie, bibliotecarul este indispensabil, dar ulterior vrem să creştem complexitatea sarcinilor acestuia în cadrul bibliotecii, să nu fie doar angajatul care dă cărţi cu împrumut şi le primeşte înapoi”, a punctat Ioan Milică. Acesta a mai specificat faptul că selecţia celor 11.000 de volume a fost făcută cu rigurozitate, iar o astfel de selecţie atentă să doreşte a fi realizată şi pentru viitoarele săli de lectură care vor fi instalate după acelaşi model.

Sursa Zdi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Primele efecte ale restricțiilor: Centrele de vaccinare se aglomerează de la o zi la alta, după ce săptămâna trecută bătea vântul prin cabinete

Centrele de vaccinare se aglomerează de la zi la zi tot mai mult. Oamenii vor să dobândească...

Proiect: Amenzile de circulație să fieProiect: Amenzile de circulație să fie date în urma monitorizării video a drumurilor publice date în urma monitorizării...

Rețeaua de drumuri publice ar urma să fie monitorizată video de către polițiști, astfel încât abaterile șoferilor...

Florin Cîţu vs. Ludovic Orban, la congresul PNL. Liberalii îşi aleg viitorul preşedinte de partid

Congresul PNL îi pune faţă în faţă pe Ludovic Orban, preşedintele actual al partidului, şi Florin Cîţu,...

Heleșteni: Omorât pe drumul sătesc dis-de-dimineaţă de un vitezoman: circula cu mult peste 100 km/h printre case

Un sătean din Heleşteni a fost omorât de maşina unui vitezoman care a ricoşat ca o bilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI