22.1 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Bătaie de joc! NICI autostradă, NICI spital de urgenţă în „oferta“ Guvernului pentru Iaşi

Dacă îi prindeţi pe miniştri prin judeţ, aveţi toate motivele să îi puneţi pe fugă! Marile proiecte ale Iaşului, pe care candidaţii la Parlament ni le-au vânturat în campanie încât ziceai că după alegeri vor şi pune imediat mâna pe lopată, nu există pur şi simplu pe lista de priorităţi a Guvernului PSD-ALDE. Finanţările prevăzute în bugetele de investiţii ale ministerelor, făcute publice ieri de Guvern, sunt practic inexistente în judeţ. Cu toate că proiectul Spitalului Regional de Urgenţe (SRU) a ajuns într-o etapă ceva mai avansată faţă de ceilalţi ani, o referinţă strictă la acesta nu există în bugetul Ministerul Sănătăţii, iar autostrada Iaşi – Târgu Mureş nici măcar ca perspectivă pentru anii 2018-2019 nu este trecută la priorităţi la Ministerul Transporturilor, deşi în campanie s-a promis cu totul altceva. În acelaşi timp, Aeroportul Internaţional este lăsat de izbelişte, în ciuda dezvoltării şi creşterii substanţiale a traficului de pasageri din ultimii ani. Din cele peste 25 de bugete ale ministerelor, Iaşul apare nominalizat doar în trei la nivel de investiţii: Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Transporturilor (MT). Însă, în cea mai mare parte, sumele sunt derizorii. La fel ca în ceilalţi ani.

În total, propunerile de alocări pentru Iaşi ajung la circa 165 milioane lei. Cea mai mare sumă apare în bugetul MT, unde sunt propuse 152 milioane lei pentru continuarea lucrărilor în cadrul proiectului „Varianta de ocolire a municipiului Iaşi eta­pa I – varianta Sud“, adică tronsonul actual. Deocamdată, nu este clar ce lucrări ar putea fi finanţate cu aceşti bani.

„E zi liberă astăzi şi nu am cu cine să vorbesc la minister sau la compania de drumuri. Noi trimitem anual solicitări pentru finanţarea restul obiectelor de făcut în etapa I a variantei ocolitoare, atât pentru proiectare cât şi pentru execuţie“, ne-a declarat ieri Ovidiu Laicu, director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.

În cadrul acestui proiect mai sunt de efectuat lucrări la iluminatul public şi parcarea de pe porţiunea de variantă de trafic greu deja dată în circulaţie, pentru finali­zarea acestei variante (inclusiv pe zona Poitiers – Trei Fântâni) şi pentru construirea variantei de trafic uşor (inclusiv penetraţie cartier Dacia). Necesarul de finanţare în cazul tuturor componentelor rămase de executat se ridică la circa 500 milioane lei, conform fişei de proiect care apare în bugetul MT. Alocarea ministerului este însă sub o treime din acest minim necesar.

 

Continuare pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow