25.4 C
Paşcani
joi, iunie 30, 2022
Array

Bătaie de joc la Valea Seacă. O investiţie de 7,5 miliarde lei distrusă din cauza nepăsării

Se intampla in Romania! O investitie de circa 7.5 mld de lei vechi a fost compromisa, fara a fi folosita vreodata in scopul in care a fost facuta. Este vorba despre pompele de caldura- sol de ultima generatie de la gradinita Valea-Seaca, achizitionate cu bani de la Ministerul Mediului. Investitia a fost facuta pe parcursul anului 2011, insa din neglijenta, dupa ce a fost incarcata cu apa pentru probe tehnologice,  a fost lasata sa inghete. Acesta este motivul pentru care conducte au explodat  iar o parte din aparatura scumpa nu mai este functionala.

Primarul comunei, Valeriu Roman, sustine ca centrala de 7,5 mld lei s-a stricat din cauza ca nu a fost racordata la curent electric, de firma care a executat lucrarile, DAS Iasi.
In realitate, in gradinita respectiva nu exista retea de inalta tensiune iar o asemenea investitie trebuia facuta chiar de proprietarul cladirii, adica de Primarie.
Desi parte greu de crezut, din iarna anului 2011 si pana in prezent nimeni nu a luat nici o masura pentru punerea in functiune a sistemului, inclusiv pentru repararea tevilor stricate. Abia acum cand presa a aflat de aceasta paguba imensa edilul comunei promite ca imediat cand se va face cald afara se vor lua masurile necesare pentru punerea in functiune a pompelor.

In tot acest timp, circa 60 de prescolari se incalzesc la sobe vechi de 30 de ani, pe lemne. Parintii dar si conducerea unitatii de invatamant spun ca acestea nu prea dau randament pentru incalzirea camerelor dar alta solutie nu exista, iar pompele de caldura sunt doar un vis pentru ei.

Mentionam ca inlocuirea sistemului clasic de incalzire cu pompe de caldura sol, care incalzesc apa la o adancime de 100 m in pamant si o transporta in calorifere, ar reduce costurile cu combustibil solid de pana la 45 %.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow