23.7 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

Bătaia de la Ruginoasa a avut loc. Între văleni. Peste o sută de jandarmi și polițiști au asigurat ordinea publică GALERIE FOTO – VIDEO

Bătaia de la Ruginoasa a avut loc. Între văleni. Peste o sută de jandarmi și polițiști au asigurat ordinea publică

Mii de oameni s-au adunat de la primele ore ale dimineții în comuna Ruginoasa pentru a vedea bătaia tradițională de Anul Nou. Evenimentul a fost supravegheat de sute de jandarmi și politisti iar confruntarea a fost interzisă, cele doua cete de flacăi, delenii și vălenii, nu au reușit să scape de sub controlul autorităților. De supărare, vălenii s-au bătut între ei până când au fost despărțiți de săteni și duși în curtea școlii din Dumbrăvița. Mai numeroși, mascații din vale au vrut să dea nas în nas și cu cei din deal, foarte bine păziți de jandarmi și polițiști. Nu s-au inregistrat victime.

Material video în curs de încărcare

După mai multe momente tensionante și chiar solicitări din partea publicului la bătaie, găștile au mers separat la urat administrația locală. Până la sediul Primăriei din Ruginoasa, tinerii echipați în costumele specifice zonei, au mai făcut un popas în fața Centrul Cultural. Apoi, preț de câteva minute, strada principală a fost blocată, pentru ca grupul să ajungă la sediul administrației locale, acolo unde îi aștepta ediul Dănuț Nechifor și nu numai. Aici au fost serviți tinerii cu vin, colaci și prăjituri și mai ales primarul le-a mulțumit găștilor pentru că au înțeles că trebuie să renunțe la bâtele ce au adus atât necaz unor familii.

Dezamăgirea că nu a fost bătaie a venit din partea cetățenilor prezenți cu miile de la primele orele ale dimineții. Unii s-au trezit cu nopatea în cap ca să asiste la „bătaia cu sânge, că așa e de multă vreme și că așa se fac și ei cunoscuți”. Printre spectatori au fost și bebeluși sau copii de câțiva anișori dar și cei mai în vârstă ai satului care spun că bătaia cu bâte a început în urmă cu mai bine de zece ani atunci când un vălean s-a îndrăgosit de o fată din deal.

Oamenii legii prezenți de câteva zile în comuna Ruginoasa spun că nu s-au înregistrat evenimente neplăcute în această dimineață, însă azi noapte au avut loc mici conflicte între săteni, pe fondul consumului de alcool. Polițiștii și jandarmii continuă acțiunile de siguranță și ordine publică pe străzile comunei până pe data de 2 ianuarie 2017. De asemenea, ei vor asigura permaneță pe toate drumurile din județ în zilele de sărbătoare.

De la orele 13.00 centrul comunei va răsuna de muzică de fanfară, iar grupuri de capre, urși, cerbi sau nunta vor  urca pe scenă pentru a arăta adevărata tradiție de An Nou. Până acum și-au anunțat prezenta 20 de găști din localitate dar și din alte comune din județ.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow