2.4 C
Paşcani
marți, martie 28, 2023
Array

Bani pentru bisericile din Hârlău de la Bugetul Local. Autoritatea locală din Pașcani, dată drept exemplu negativ de organizare

Două biserici din Hârlău au obținut finanțare în urma hotărârilor luate în ședința de Consiliu Local desfășurată săptămâna trecută în localitate. Astfel Biserica Sfintei Împărătese Pulheria din Pârcovaci va primi în urma acestor decizii 20 de mii de lei , iar 5 mii de lei vor fi repartizați pentru Biserica ”Sfântul Vasile” din Hârlău.

O propunere controversată legată de fondurile pentru culte a ocupat însă jumătate din timpul întregii ședințe: Gheorghe Oancea, cosilier PSD , a venit cu sugestia ca sumele stabilite anual de primărie pentru culte să fie direcționate către Protopopiatul Hârlău, care să împartă banii către biserici în funcție de priorități.

Mircea Mihăilescu, consilier PNL a ripostat că mai există și alte priorități din zona culturală care ar trebui să primească aceeași atenție financiară din partea autorităților locale, iar alocarea unei sume directe către Protopopiat ar putea nedreptăți parohiile sărace.

Constatin Cernescu, primarul Hârlăului, a pus capăt discuțiilor, ferm în decizii, explicând consilierilor locali că aceste alocări bugetare trebuie stabilite conform propunerilor Consiliului Local , în funcție de necesitățile întregii comunități aflate în grijă, iar alte persoane pot fi însă prezente și pot veni cu informări utile, dar nu pot decide.

Autoritatea locală din Pașcani a fost dată drept exemplu negativ de edilul Hârlăului în această discuție, pentru că hotărârile comunității trebuie luate de Consiliul Local, nu de oricine sau de fiecare în parte, pentru că ei sunt aleși și acestea sunt atribuțiile lor.

Poziția fermă a edilului de Hârlău a fost susținută și de cadrul juridic prezentat de Sorin Prigoreanu, contabilul șef al Primăriei, astfel încât discuțiile s-au încheiat clar, iar cei care vor hotărî aceste alocări bugetare pentru culte, rămân în continuare consilierii locali.

Precizăm că în cadrul ședinței de consiliu au fost chemați reprezentanți ai bisericilor pentru a răspunde întrebărilor puse de consilieri în legătură cu cheltuirea fondurilor din anii trecuți sau din cadrul proiectelor finanțate, iar sumele aprobate în Consiliul Local Hârlău sunt destinate terminării acoperișului de la Biserica Împărăteasa Pulheria din Pârcovaci(20 de mii) și finalizării lucrărilor pentru intalațiile de gaz, de la Biserica ”Sfântul Vasile” din Hârlău.

Alte articole

Cine are dreptate? Masini distruse, sofer ranit

  Doua autoturisme distruse in urma unui accident rutier. Evenimentul...

Trei zile de restrictii, de circulatie, in centrul Pascaniului

  Restrictii de circulatie in centrul municipiului Pascani in perioada...

Stolniceni -Prajescu: 105 de la Unirea Basarabiei cu România – VIDEO

Unul dintre cele mai importante momente istorice ale natiunii...

Stalp de telecomunicatii, rupt de vant

Semnal de alarma pe strada Stefan cel Mare din...

Alegeri PSD la Tatarusi, Motca si Miroslovesti

  Seria conferintelor PSD in zona Pascani pentru alegerea presedintelor...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow