25.2 C
Paşcani
luni, mai 29, 2023

Bani europeni pentru proiecte în comune

O nouă modalitate de a face investiţii în comune, începe să prindă contur în mediul rural. Primăriile accesează fonduri europene prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală. Proiectele primesc sume consistente şi sunt de o mare utilitate pentru oameni. Administraţiile locale reuşesc astfel să cumpere utilaje pentru serviciul de gospodărie comunală, pentru construirea unor remize PSI sau pentru asfaltarea unor drumuri.

Şapte proiecte pentru dezvoltarea comunelor din preajma municipiului Paşcani şi a oraşului Hîrlău vor primi în curând finanţare, prin intermediul Grupului de Acţiune Locală Siret-Moldova. Primăriile au fost primele care au putut să depună documente în noua asociaţie pentru a primi bani europeni necesari unor investiţii de interes local.
Pentru fiecare administraţie locală s-a putut accesa suma de 130.000 de lei. Cotnari, Lespezi, Vânători sau Valea-Seacă sunt doar câteva dintre primăriile care îşi vor achiziţiona fie utilaje pentru gospodărirea comunala, fie vor turna asfalt în sate, vor dota târgurile din comună sau vor face alte investiţii.

În următoarea perioada, până pe 3 noiembrie, se primesc proiectele agenţilor economici care vor să îşi diversifice afacerile, iar până pe 17 noiembrie, ale celor care vor să îşi lanseze noile afaceri. Pentru ultima categorie menţionată, se poate primi până la 50.000 de euro.

Următoarele măsuri care vor fi lansate sunt şi cele mai aşteptate. Se pot accesa bani pentru investiţii ale debutanţilor-fermieri, precum şi pentru exploataţiile agricole, valoarea totală a celor două fiind de peste 380.000 de euro.

Menţionăm că Grupul de Acţiune Locală Siret-Moldova a fost înfiinţat în 2014 şi are sediul în localitatea Lespezi. Din această asociaţie fac parte şapte comune, Ceplenita, Cotnari, Hărmăneşti, Todiresti, Valea-Seacă, Vânători şi Lespezi, 20 de agenţi economici şi 6 ONG-uri.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow