2.8 C
Paşcani
miercuri, octombrie 27, 2021

Bani europeni pentru proiecte în comune

O nouă modalitate de a face investiţii în comune, începe să prindă contur în mediul rural. Primăriile accesează fonduri europene prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală. Proiectele primesc sume consistente şi sunt de o mare utilitate pentru oameni. Administraţiile locale reuşesc astfel să cumpere utilaje pentru serviciul de gospodărie comunală, pentru construirea unor remize PSI sau pentru asfaltarea unor drumuri.

Şapte proiecte pentru dezvoltarea comunelor din preajma municipiului Paşcani şi a oraşului Hîrlău vor primi în curând finanţare, prin intermediul Grupului de Acţiune Locală Siret-Moldova. Primăriile au fost primele care au putut să depună documente în noua asociaţie pentru a primi bani europeni necesari unor investiţii de interes local.
Pentru fiecare administraţie locală s-a putut accesa suma de 130.000 de lei. Cotnari, Lespezi, Vânători sau Valea-Seacă sunt doar câteva dintre primăriile care îşi vor achiziţiona fie utilaje pentru gospodărirea comunala, fie vor turna asfalt în sate, vor dota târgurile din comună sau vor face alte investiţii.

În următoarea perioada, până pe 3 noiembrie, se primesc proiectele agenţilor economici care vor să îşi diversifice afacerile, iar până pe 17 noiembrie, ale celor care vor să îşi lanseze noile afaceri. Pentru ultima categorie menţionată, se poate primi până la 50.000 de euro.

Următoarele măsuri care vor fi lansate sunt şi cele mai aşteptate. Se pot accesa bani pentru investiţii ale debutanţilor-fermieri, precum şi pentru exploataţiile agricole, valoarea totală a celor două fiind de peste 380.000 de euro.

Menţionăm că Grupul de Acţiune Locală Siret-Moldova a fost înfiinţat în 2014 şi are sediul în localitatea Lespezi. Din această asociaţie fac parte şapte comune, Ceplenita, Cotnari, Hărmăneşti, Todiresti, Valea-Seacă, Vânători şi Lespezi, 20 de agenţi economici şi 6 ONG-uri.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Primarul si consilierii PNL-Pro Romania, reclamati la DNA pentru abuz in serviciu

Primarul municipiului Pascani si consilierii locali din PNL si Pro Romania au fost reclamati la DNA si...

Sedinta pentru rectificari bugetare si modernizarea  unor strazi

Legislativul pascanean este convocat in sedinta ordinara, pe 28 octombrie de la ora 09.00. Pe ordinea de...

Bataie de joc la adresa unor societati comerciale. Conditii si probleme in plus pentru obtinerea acordului de functionare

Situatie confuza la Primaria Pascani privind eliberarea Acordului de Functionare pentru unele societati care isi desfasoara activitatea...

Pascaniul cauta teren pentru o noua cresa. Primarul a propus sa fie construita pe terenul alocat pentru doua blocuri ANL

Administratia locala din Pascani vrea sa construiasca o noua cresa, dar nu stie unde. Investitia ar urma...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI