18.5 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

Avocaţii ieşeni vor face educaţie juridică în şcoli. „Fii cool, fără să fii penal”!

„Fii cool, fără să fii penal”! Este ceea ce vor învăţa elevii din şcolile din judeţul Iaşi după vacanţa de Paşti, de la 26 de avocaţi ai Baroului ieşean. Elevilor li se va explica ce se consideră a fi infracţiune privitoare la viaţa sexuală, la droguri sau la violenţă. Vor învăţa, de asemenea, care sunt consecinţele infracţiunilor informatice sau ale celor care vizează patrimoniul.

Campania de responsabilitate socială “Fii avocat în şcoala ta!” este un proiect al Uniunii Naţionale a Barourilor din România. „Copii sunt participanţi activi ai vieţii sociale, în lumina noilor reglementari. Prin urmare, ei au nevoie de aceste noţiuni juridice. O societate sănătoasa este o societate în care educaţia este pusă pe primul plan. Este firesc ca în curriculă să figureze şi educaţia juridică. Eu fac parte din Departamentul de Educaţie Juridică înfiinţat la nivelul UNBR (Uniunii Naţionale a Barourilor din România), fiind cea care, alături de colegii care figurează în proiect, am participat la scrierea proiectului şi a materialelor. Proiectul a fost validat de Comisia Permanentă şi de Consiliul UNBR”, a explicat pentru Ziarul de Iaşi, av. Doina Stupariu, coordonatorul proiectului pentru judeţele Moldovei.

După semnarea unui protocol cu Inspectoratul Şcolar, avocaţii ieşeni s-au întâlnit deja cu elevi din mai multe licee şi şcoli din Iaşi şi Paşcani. Educaţia juridică în şcoli începe cu un mic ghid de orientare profesională, din care elevii află dacă se simt pregătiţi să devină profesionişti în Drept. Astfel, li se oferă informaţii despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară. Apoi, sub motto-ul „Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta”, şcolarilor şi liceenilor li se propune să discute despre bullying şi alte agresiuni sau să facă distincţia dintre normele juridice şi alte norme care se respectă într-o societate, cu accent pe consecinţele nerespectării acestora. Activităţile avocaţilor în şcoli se vor desfăşura prin participarea la ore de dirigenţie, la ore de Educaţie socială şi de Educaţie antreprenorială, financiară şi juridică.

Prima parte a proiectului se desfăşoară până la vacanţa de vară

“În această etapă se realizeză educatie non-formală. Toţi cei implicaţi predau aceste cunoştinţe gratuit. Implicarea avocaţilor este una de voluntariat. Avocaţii care au dorit să facă parte din această echipă o fac cu tot sufletul. S-au realizat materiale pentru fiecare temă, atât pentru copii, cât şi pentru avocaţii implicaţi, pentru a fi o predare unitară. Prima parte a proiectul se finalizează până la vacanţa de vară. Din toamnă, sperăm să începem educatia formală”, a mai explicat av. Doina Stupariu.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Programul transportului public din Pașcani, în perioada sărbătorilor pascale

Operatorul local din municipiul Pașcani a anunțat programul de...

O nouă oportunitate de formare pentru cadrele didactice ale Școlii Gimnazile Speciale Pașcani

C.P. Prin programul de 𝐀𝐜𝐫𝐞𝐝𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚ț𝐢𝐞 Ș𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫ă 𝟐𝟎𝟐𝟑-𝟏-𝐑𝐎𝟎𝟏-𝐊𝐀𝟏𝟐𝟏-𝐒𝐂𝐇-𝟎𝟎𝟎𝟏𝟒𝟔𝟐𝟓𝟐,...