More

  AVIZ ȘOFERILOR: Se schimbă Codul Rutier

  Array

  Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, unele modificări ale Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002 – sau Codul rutier cum este mai cunoscută – în sensul punerii în acord a prevederilor actului normativ cu dispozițiile constituționale, în ceea ce privește căile de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției.

  Modificările aprobate de Guvern au fost determinate de Decizia nr. 500/2012 a Curții Constituționale, din 15 mai 2012, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabilește că hotărârea judecătorească privind plângerea împotriva procesului-verbal de contravenție (în domeniul rutier) este definitivă și irevocabilă. Aceasta prevedere a fost introdusă în Codul rutier în noiembrie 2010, prin Legea nr. 202/2010. Decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 492 din 18 iulie 2012 și este definitivă și obligatorie.

  Practic, prin decizia CCR și prin modificările adoptate în acest sens de Guvern, se dă dreptul conducătorilor auto să conteste hotărârea judecătoarească prin care se soluționează plângerile pe care le depun împotriva proceselor verbale de constatare a contravențiilor rutiere. Potrivit prevederilor legale, împotriva unui proces-verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.

  Până acum, hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluționa plângerea era definitivă și irevocabilă. Odată cu aplicarea noilor prevederi, conducătorii auto vor avea o cale de recurs împotriva hotărârilor judecătorești prin care judecătoria soluționează plângerile împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor de circulație.

  Codul Rutier a mai fost modificat recent. Plenul Senatului a aprobat, într-o şedinţă din septembrie, proiectul de lege al Guvernului privind modificarea Codului rutier, care prevede introducerea permisului de conducere pentru mopede.

  De asemenea, la mijlocul lunii noiembrie a mai apărut o modificare: Permisul de conducere categoria B este valabil 10 ani dar, dacă până acum reînnoirea înainte de data expirării se făcea doar în urma unui drum la Poliţie, o nouă lege vine să schimbe acest lucru. Reînnoirea se va face doar în urma unui control medical.

  Sursa www.capital.ro

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Domnule ministru Cătălin Drulă, vă solicit public să comunicați românilor calendarul asumat de dvs. pentru construcția autostrăzii Iași-Tg.Mureș și sursele de finanțare

  Devine din ce în ce mai clar că, la Ministerul Transporturilor, amânați “la nesfârșit” desemnarea câștigătorului pentru proiectarea autostrăzii Ungheni-Iași-Tg.Neamț, ieșind astfel (în mod...

  Bugetul pentru anul 2021: responsabil, cu sume record pentru investitii

  Majoritatea de dreapta din Parlamentul României a votat marți 2 martie, legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2021. Principiile de...

  Primaria Pascani se joaca cu focul. Gunoiul depozitat ilegal a fost incendiat -VIDEO

  Gunoaiele depozitate ilegal de administratia locala, la iesirea din Pascani au fost incendiate in cursul zilei de astazi. Focul a fost surprins chiar de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI