-3.1 C
Paşcani
duminică, februarie 5, 2023

Aviz negativ pentru majorarea preţului la căldură. Pierderi uriase

STIRE ACTUALIZATA

Cererile privind aprobarea pierderilor tehnologice de la RAGCL şi majorarea preţului la căldură în sistemul centralizat au primit aviz negativ din partea Comisiei Economice a legislativului local. Consilierii au analizat proiectele iar cei mai mulţi dintre ei au preferat să se abţină de la vot din cauza impactului negativ asupra populaţiei şi a bugetului local. Votul final va fi dat în plenul şedinţei ordinare programată miercuri 31 ianuarie de la ora 10.00.

Regia păşcăneană de termoficate a cerut legislativului local majorarea preţului de producţie al căldurii de la 391,75 lei la 442 lei pe gigacalorie pentru populaţie şi 525, 28 lei pentru agenţii economici. În raportul prezentat se arată că majorarea este necesară atât pentru acoperirea pierderilor tehnologice cât şi a cheltuielilor rezultate din majorările din ultima perioadă a energiei, gazului şi salariilor.
Toti cei 5 membri ai Comisiei Economice s-au abţinut de la vot,  pe motiv că mai au nevoie de informaţii suplimentare. Initial,  presedintele comisiei, Ciprian Pintilie, a declarat pentru BIT TV ca doar patru dintre ei s-au abtinut de la vot iar consilierul Marius Pintilie ar fi votat impotriva. Consilierul PNL il contrazice si sustine ca s-a abtinut si el de la vot.  Motivul principal este că efectul majorării ar urma să fie resimţit de cele peste 2000 de familii de păşcăneni care au mai rămas la sistemul centralizat de încălzire, majoritatea cu probleme sociale. Ei ar urma să plătească cu 123, 23 lei mai mult pentru fiecare gigacalorie consumată, în contextul în care preţul de facturare va creşte de la 276 la 399, 23 lei/Gcal daca administraţia locală nu va acoperi acesta diferenţa din subvenţii.
Şi proiectul privind pierderile tehnologice nu a obţinut avizul consilierilor păşcăneni. De acesta data au fost 4 abtineri si un vot pentru din partea consilierului Marius Pintilie. Conform raportului întocmit de o firmă de specialitate, regia păşcăneană de termoficare înregistrează pierderi din exploatare de cca I milion de lei pe an. Consilierii au cerut mai multe informaţii şi s-au abţinut de la vot.

În raport se arată că RAGCL are pierderi de 9, 2 % la centralele termice şi 10, 29 % pe reţelele de distribuţie. Directorul regiei spune însă că aceste pierderi sunt mult mai mari în realitate, in total de peste 28%.
Conducerea regiei motiveaza  că în ultima perioadă au crescut salariile şi preţurile la energie şi gaz, motiv pentru care ar trebui majorat preţul la căldură.
Menţionăm că anul trecut regia păşcăneană a produs cca 18.000 de gigacalorii iar preţul de vânzare către populaţie a fost de 276 lei pe gigacalorie, diferenţa până la preţul de producţie fiind subvenţionata de la bugetul local. În acest an sunt prevăzuţi în proiectul de buget doar 1,5 milioane de lei pentru subvenţii la căldură.

FOTO- GELU NEDELCU, DIRECTOR RAGCL PASCANI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow