18.8 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

AVERTISMENT: Tot mai mulți ieșeni se tratează de COVID cu vitamine și ajung în stare gravă la spital

„Complexul de vitamine sau antibioticele luate aiurea nu vă scapă!“, este avertismentul infecţioniştilor.

Medicii infecţionişti trag un semnal de alarmă! Pacienţii cu forme uşoare şi care sunt izolaţi la domiciliu nu trebuie să ia tratament copiat de pe reţelele de socializare pentru că, mulţi dintre cei care cred că pot lupta cu virusul după capul lor, ajung în cele din urmă la spital în forme grave. „Este o rugăminte către ei, până nu e prea târziu“, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.

Cele mai la modă recomandări în acest moment, apărute pe toate grupurile de socializare în ceea ce priveşte COVID 19, sunt tratamentele pentru imunitate. Un complex de vitamina C, D3 şi Zinc ar face minuni. „Complexul de vitamine nu vindecă. El doar ajută la creşterea imunităţii, aşa cum ajuta de altfel şi până acum. E doar un supliment alimentar. Pentru prevenţie. Pentru imunitate trebuie în primul rând alimentaţie corectă şi sănătoasă şi odihnă“, a subliniat Carmen Dorobăţ.

Ieşenii au golit farmaciile în căutarea complexului de vitamine. Dar unii dintre ei, cu test sau fără test pozitiv, cu simptome sau nu, au cumpărat şi medicamente care practic se eliberează doar sub parafă, cel puţin, a medicului de familie. „E vorba de antibiotic, cortizon şi anticoagulante. Mulţi cumpără aceste medicamente de capul lor. Nu este bine deloc. Acest tratament se prescrie în caz de spitalizare de către medicul infecţionist, sau în caz de izolare de către medicul de familie, cu o consultare în prealabil a medicului infecţionist. Noi avem un număr de gardă permanent la care răspunde un medic pentru a oferi sfaturi pertinente şi care se suprapun perfect cu protocolul Ministerului Sănătăţii“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Tratarea simptomelor cu medicamente fără prescripţia medicului, şi nu numai, duce în final la aglomerarea spitalelor. „Din nefericire, tot mai mulţi pacienţi ajung tot mai târziu la spital. Vorbesc aici, indiferent de vârstă. Şi asta se întâmplă în primul rând pentru faptul că nu semnalează imediat medicului de familie, noile simptome care arată că starea de sănătate s-a agravat. Cei asimptomatici iniţial sau cei cu forme uşoare, nu înţeleg că, în primă instanţă, ei trebuie să se adreseze medicului de familie. În acelaşi timp, aş ruga toţi pacienţii izolaţi acasă, atunci când recurg la o anumită schemă de tratament să consulte mai întâi medicul de familie care ne poate apela oricând pe noi“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole