22.1 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Avem confirmarea oficială: Și amenzile fiscale pot fi plătite, la jumătate din minimul legal, în 15 zile

Parlamentarii au modificat recent o facilitate importantă pentru contribuabilii care primesc amenzi fiscale. A fost extins oficial termenul în care aceste sume pot fi plătite la jumătate din minimul legal – de la 48 de ore s-a ajuns la 15 zile. Conform specialiștilor, până acum era neclar dacă facilitatea plății în 15 zile se aplica inclusiv amenzilor fiscale.

„O instituție la care vreau să fac referire vizează posibilitatea de a se achita jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile de la comunicarea unui proces-verbal de contravenție. În ultimele modificări de la Codul de procedură fiscală (Legea 295/2020 – n. red.) a fost introdusă în mod specific această posibilitate. De ce e importantă? În lipsa mențiunii specifice a acestei posibilități, nu era clar dacă contribuabilii pot să beneficieze de această facilitate. Spre exemplu, recent, Curtea Supremă s-a pronunțat în sensul că această facilitate nu poate fi aplicabilă în cazul amenzilor impuse de către Consiliul Concurenței, a lămurit miercuri Emanuel Băncilă, Partener la Radu și Asociații (casă de avocatură asociată EY România), la o conferință de fiscalitate.

De ce era neclară situația amenzilor fiscale? Pentru că, în cursul anului 2018, Legea 203/2018 a introdus termenul extins de 15 zile pentru plata a jumătate din minimul amenzii. Însă, totodată, s-a stabilit, pe de o parte, că prevederile din actele normative în care e trecut un termen mai mic de 15 zile se abrogă, iar, pe de altă parte, că plata în 15 zile se aplică și în cazul actelor normative care nu conțin deja o asemenea facilitate. Prin urmare, aceste dispoziții confuze au făcut ca facilitatea să fie incertă în cazul amenzilor fiscale, deoarece Codul de procedură fiscală prevedea plata la jumătate în 48 de ore.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow