9.3 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

Autostrada A8 retrogradată pe lista de priorități. Politicienii din județ și asociațiile civile fac front comun investiție

Politicienii din judetul Iasi dar si organizatiile nonprofit fac front comun pentru ca autostrada Unirii – A8, sa fie o prioritate pentru Guvern si nu fie lasata in urma pe lista de investitii pentru autostrazi. Dupa lansarea in consultare publica de pe 3 decembrie a Planul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii pentru perioada 2020-2030, in care autostrada Unirii a fost data in spate, iar alte tronsoane puse in fata, mai multi politicieni si reprezentantii asociatiilor civile au reactionat vehement.

Dan Radu, unul dintre fondatorii asociaţiei Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei susţine că, dacă proiectul autostrăzii A8 va fi tratat cu dezinteres de ministrul PSD al Transporturilor, vor fi organizate proteste ce pot duce până la blocarea unor drumuri importante.

Acest talmeş-balmeş este foarte periculos şi a retrogradat poziţia A8 în acest plan de priorităţi de investiţii viitoare, punându-i serios în pericol finanţarea pe tronsonul montan. În discuţiile cu cei doi (Sorin Grindeanu şi Marcel Ciolacu – n.r.) vom veni cu câteva soluţii de corectare şi vom reaminti că A8 ţine de voinţa politică, de data aceasta a PSD. Care voinţă dacă nu există şi proiectul este tratat cu dezinteres, avem în plan proteste ce pot duce până la blocarea unor şosele importante, o comunicare susţinută despre vina PSD pentru lipsa de dezvoltare a Moldovei şi altele, care nu le vor pica bine”, mai precizează Dan Radu, fondatorul asociaţiei Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, intr-o postare pe Facebook.

Deputatul liberal de Pascani, Sorin Nacuta, a precizat faptul ca “viziunea foștilor colegi de alianță USR, care au clamat prin ministrul Drulă susținerea proiectului Autostrăzii Unirii – A8, și mai nou a celor din PSD, se reflectă în acest Plan Investițional, lăsând iarăși Moldova deconectată de la investiții și dezvoltare economică. Autostrada – A8 este clasificată ca fiind mai puțin justificată și riscă să nu se realizeze conform dezideratelor europene și angajamentelor naționale, până în 2030.

Si Vasile Toma, deputat de la PSD, a precizat ca „autostrazile A7 (Ploiești-Pascani-Siret) A8 (Ungheni-Iasi-Tg Neamt-Tg Mureș) si A13 (Bacău-Brașov) au prioritate. In aceasta ordine.” Pe acest subiect au discutat intr-o sedinta ce a avut loc miercuri dupa amiaza, la Ministerul Transporturilor.

Politicianul, Petru Movila, a avut o reactie pe acest subiect. „Autostrada A8 trebuie sa fie primul proiect de infrastructura mare la finantare si executie pentru ca este prevazut intr-o lege, initiate chiar de el si votata de 99.9% parlamentari”, a precizat presedintele organizatiei PMP Iasi.

Potrivit unui articol postat pe Ziarul de Iasi, ierarhia rezultată la Bucureşti privind proiectele pentru viitoarele autostrazi,  abandonează statutul acestor artere de circulaţie rapide şi trimite cele două tronsoane ale A8 undeva la mijlocul listei de priorităţi. Segmentul Ungheni-Iaşi-Paşcani (intersecţie cu A7) are doar un procent în faţa A13 (66,89, faţă de 65,89), dar e la aproape 20 de procente în urma „Autostrăzii zăpezii”, care îi va duce pe bucureşteni la pârtiile de schi din Bucegi (Ploieşti-Comarnic-Braşov). Tronsonul Tg. Neamţ – Tg. Mureş e şi mai jos, cu un punctaj de 64,12 din 100 posibile. Este şi cel mai scump segment de autostradă, estimat la 5,2 miliarde de euro, de aproape 3 ori mai mult decât Piteşti-Sibiu, singurul cotat cu punctaj maxim şi estimat la 1,85 miliarde euro.

 

 

 

Alte articole