25.2 C
Paşcani
vineri, iulie 1, 2022
Array

Atenţie, proprietari: din 20 iulie, casele nu se vor mai putea vinde sau închiria fără certificatul energetic Citeste mai mult: adev.ro/mq1gda

Mai sunt doar câteva zile până la termenul de 20 iulie, când intră în vigoare legea care reglementează performanţa energetică a locuinţelor, publicată în Monitorul Oficial nr. 283 din 20 mai 2013. Certificatul energetic va trebui prezentat obligatoriu atât la vânzarea, cât şi la închirierea unui imobil.

Mai exact, proprietarul va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere ar putea fi supuse „nulităţii relative“, potrivit prevederilor Art. 13 din Codul civil.

Ce este certificatul energetic

Certificatul energetic cuprinde valori de referinţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare, care permit clienţilor să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii. În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ de la A la G. Sunt definite 7 clase energetice: A (foarte eficient energetic), B, C, D, E, F şi G (foarte puţin eficient energetic). În urma expertizei energetice, consultantul specializat va întocmi un Raport de Expertiză Energetică a clădirii, document care va conţine principalele caracteristici tehnice şi energetice ale imobilului expertizat, precum şi toate datele referitoare la modul de determinare a consumului total anual de căldură pentru încălzire şi apă caldă. Lucrările se efectuează pe bază de contract de servicii încheiat între solicitantul certificatului energetic (beneficiar) şi consultantul energetic.

Tarifele pornesc de la 200 de lei/locuinţă

Companiile de audit energetic percep tarife cuprinse între 200 şi 400 de lei pentru un apartament obişnuit (1-5 camere). Pentru case individuale, vile şi alte clădiri rezidenţiale cu suprafaţa de cel mult 250 de metri pătraţi, tarifele pot fi de 500 până la 1.800 de lei. Pentru suprafeţe mai mari, tarifele sunt negociabile. Clădirile comerciale, aparţinând companiilor sau persoanelor juridice, sunt auditate contra unui tarif de 4,5-13 lei/mp.

Sursa: Adevarul.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

O noua majorare a salariilor, la Primăria Pașcani. Cât câștigă șefii din instituție

  Salariile functionarilor si a personalului contractual din Primăria Pașcani...

Conducerea CSM a renunțat la ștrand, înainte de a fi deschis

Conducerea clubului CSM Pașcani a hotărât sa renunțe la...

Accident rutier cu două victime între Mircești și Răchiteni

Accident rutier cu două victime între Mircești și Răchiteni,...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow