7.7 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023
Array

Atenție: Obezitatea începe de la grădiniță

Copiii predispuși de mici la obezitate, pot avea probleme toată viața și nu numai probleme cu greutatea, ci și multiple probleme de sănătate deoarece ei nu se mai dezvoltă normal, armonios, ajungând să sufere de boli cronice sau afecțiuni cardiace încă de mici.

Procesul prin care copiii devin obezi începe încă de la grădiniţă, potrivit unei cercetări publicate în revista americană New England Journal of Medicine, iar la vârsta de 14 ani, mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu erau obezi de cel puţin 5 ani. De asemenea, studiul arată că riscul de a deveni obezi până în clasa a patra este de patru ori mai mare în rândul copiilor care au fost supraponderali la grădiniţă decât aceia care au avut o greutate normală.

„Examinând incidenţa obezităţii la aceste vârste fragede şi evoluţia sa am putea să ne informăm despre natura acestei epidemii, vârsta cu cea mai mare vulnerabilitate şi grupurile care întâmpină cele mai mari risicuri de a deveni obeze“, a declarat profesorul Cunningham.

Studiul a arătat că peste 12,4% dintre copiii de la grădiniţa erau obezi şi 14,9 supraponderali, potrivit autorilor care s-au bazat pe indicele de masă corporală infantilă stabilită de Centrul Federal de Control şi Prevenire a Maladiilor (CDC).

România este pe un loc III în ceea ce privește obezitatea infantilă, situație îngijorătoare care arată că la noi în țară există o cultură pentru a mânca mult încă din copilărie, cantitatea primând în fața calității nutritive a alimentelor.

Copiii care au avut o greutate mai mare la naştere (peste patru kilograme) şi au fost supraponderali la grădiniţă au înregistrat cel mai mare risc de a deveni obezi înaintea de vârsta de 14 ani, potrivit acestei cercetări.

Studiile recente demonstrează că apare necesitatea responsabilizării părinților în primul rând, cu privire la alimentația copiilor, pentru că un copil ”rotofei” nu este de cele mai multe ori, din păcate, un copil sănătos.

Sursa: Ziarul de Iași

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow