24.9 C
Paşcani
joi, iunie 30, 2022
Array

Atenţie la tranzacţiile imobiliare: Doi bucuresteni obligati sa plateasca taxe de 4 ori mai mari decat cele legale, pentru un teren agricol în suburbia Blagesti – Pascani

familie bani pamant

Atenţie mare când doriţi să tranzacţionaţi terenuri în zona Paşcani. Din neatenţie aţi puteţi plăti taxe notariale sau judecătoreşti de 4 ori mai mari decât cele legale. Aşa a păţit doi bucureşteni care mostenesc câteva hectare de tern agricol în suburbia Blăgeşti.

Este vorba despre Elena şi Vasile Duduman care au ajuns în faţa instanţei de judecată pentru împărţirea averii rămase de la părinţi. Pentru cele aproape 4 ha de teren agricol, aflate în extravilanul localităţii, ei au fost nevoiţi să achite o o taxă de timbre de 5 400. Asta deoarece valoarea minimă de impozitare a terenului transmisă de Camera Notarilor Publici Iaşi a fost de 180.030 lei.
La un simplu calcul reiese că un hectar de teren agricol s-ar vinde în suburbia Blăgeşti cu aproape jumătate de miliard de lei vechi, în condiţiile în care, în fapt, terenurile se tranzacţionează cu sume sub o mie de euro pe hectar. În urma investigaţiilor jurnalistice făcute de reporterii nostri, reiese că suma transmisă de Camera Notarilor Iaşi ar fi greşită, de 4 ori mai mare decât cea prevăzută de lege.

Conform datelor actualizate în fiecare an, valoarea minimă de impozitare a unui metru pătrat de teren agricol aflat în extravilanul uneia dintre cele 5 suburbii ale Pascaniului este de 0,25 euro, adică 2 500 euro/ha – nu 10.000 cât reiese din evaloarea transmisă Judecătoriei Paşcani. În acelaşi timp, valoarea unui mp de teren agricol în Paşcani este de 1 euro, ceea ce ne face să credem că specialiştii au confundat suburbia Blagesti cu Pascaniul, diferenţa dintre cele două valori fiind de cca. un miliard jumătate de lei vechi.

Aşadar mare atenţie, când tranzacţionaţi terenuri, la cifrele care sunt trecute pe hârtii. Cereţi lămuriri notarului dacă vi se par prea mari, pentru că altfel trebuie să plătiţi taxe de timbru la Notariat sau Judecatorie mai mari decât valoarea reală a terenurilor.

Orizont.info

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow