17.4 C
Paşcani
miercuri, august 10, 2022
Array

ATENȚIE LA ESCROCII CARE ACȚIONEAZĂ ÎN MEDIUL RURAL. Dacă nu vă pot păcăli, încearcă să fure

Infractorii sunt vicleni și vor face orice pentru a obțineprofituri frumoase din activitatea infracțională. Ei vor acționa acolo unde observă oportunități și unde riscul de a fi prinși este mai redus. Din acest punct de vedere bătrânii sunt țintele perfecte pentru înșelăciuni și furturi din locuință.
Persoanele în vârstă suntvulnerabile în cazul comiterii unui anumit gen de infracţiuni. De aceea este necesar ca acestea să cunoască şi să aplice anumite măsuri pentru a nu deveni o victimă. Totodată, din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte polițiștilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceștia, lucru care face mai dificilă ancheta.

Prezentăm mai jos unul dintre modurile de operare aleinfractorilor care acționează în mediul rural. Descriem, pe scurt, etapele pe care le urmează infractorii:
1. Maiîntâi, bat la porțile cetățenilor sub diverse pretexte:
– suntvânzători ambulanți și oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.)
– solicită achiziționareaunor produse obținute în gospodăria proprie, în baza unor anunțuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi etc.)
– pretind căsunt reprezentanți ai unor instituții publice și oferă diverse informații, ajutoare pentru bătrâni;
– solicităschimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică;
– alte“povești” menite a facilita interacțiunea cu potențiala victima și comiterea infracțiunii
2. Observăunde își ține banii victima – corp de clădire, camera, locul în camera etc);
3. Distrag atenția victimei și dacă reușesc,sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situații, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârșit în acele momente.
4. Dacă nu reușesc să comită furtul în acel moment,hoții se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-și finaliza acțiunea infracțională.

Prezentăm câteva măsurieficiente care îi descurajează pe acești infractori, dar care pot conduce și la identificarea cât mai rapidă a celor care comit astfel de furturi. Aceste reguli sunt destinate în special celor care locuiesc în mediul rural, dar nu numai.

CETREBUIE SĂ ȘTII:
– de obicei, acești infractori sunt persoane străine delocalitatea ta. De cele mai multe ori ei acționează pe raza mai multor județe, altele decât cele unde locuiesc;
– nefiind indiferent și dând dovadă de vigilență teprotejezi în primul rând pe tine, dar și pe rudele tale, vecinii tăi, mai ales pe cei care sunt în vârstă

CETREBUIE SĂ FACI:
– să fii atent lapersoanele străine de localitatea ta, mai ales dacă observi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;
– reținesemnalmentele acestora, precum și alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autorismul cu care se deplasează;
– discutăpermanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintește-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință;
– anunță imediatautoritățile locale (poliția, primăria) atunci când observi persoane/comportamente suspecte sau când afli de comiterea infracțiuni.

 

IPJ IASI

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow