15.8 C
Paşcani
vineri, iunie 9, 2023
Array

Atentie la asigurarea obligatorie a locuintei: Riscati sa fiti amendati

 

Primarii nu mai au niciun motiv sa amane amenzile aplicate celor care inca nu detin o asigurare impotriva calamitatilor, dupa ce perioada de gratie prilejuita de campania electorala a luat sfarsit. Campania electorală a fost principalul motiv care i-a determinat pe edili să uite de amenzi. Acum insa nu mai este cazul, motiv pentru care ar trebui sa ne întrebam: oare merita sa risti sa platesti o amenda de 500 de lei in loc sa cumperi o polita de 90 de lei? Pentru orice om normal, raspunsul ar trebui să fie nu.

Deocamdata in Pascani, autoritatile locale nu au dat amenzi, ci doar avertismente. Insa acestia vor fi chemati si verificati de catre Politia Locala, iar daca nu au incheiata polita vor fi amendati.

Pascanenii sunt harnici si din acest punct de vedere. Cei intervievati de reporterii Tv Bit au spus ca si-au incheiat polita, insa nu sunt de acord cu aplicarea de amenzi pentru cei care nu au pentru ca cel mai probabil nu si-au facut asigurarea din lipsa banilor.
Asigurarea ajunge la 10 euro pe an pentru casele din chirpici şi 20 de euro pe an pentru locuinţele din materiale moderne. Proprietarii vor fi despagubiti cu 10.000 de euro care au case din chirpici şi cu 20.000 de euro pe ceilalţi. Acoperă riscurile de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren. Chiar si pentru cei care accepta sa-si asume riscul, lipsa unei asigurari de locuinta ii poate costa. Pretul este unul chiar mare, pentru ca, potrivit legii, statul nu da nici macar un leu persoanelor ale caror locuinte sunt afectat de inundatii. Costul real al falsei economii de 20 de euro poate ajunge, deci, la întreaga valoarea a locuinţei.

Cei care nu se tem de amenzi ar putea avea o surpriza foarte neplacuta. Asta pentru ca cei din asigurari se gandesc sa adopte modelul turcesc de asigurari. „Parlamentul din Turcia a luat masura ca sa impuna aceasta asigurare obligatorie, iar cateva dintre masuri au fost: nu poti sa-ti platesti impozitul, lumina si alte utilitati pana nu arati asigurarea obligatorie”, a adaugat Radu Popescu, directorul general adjunct al PAID

Tot el a mai spus ca “Se discuta foarte serios la toate nivelurile de o modificare a legii in asa fel incat sa nu mai existe aceasta confuzie intre asigurarea obligatorie si cea facultativa si cu probabil constrangeri mai puternice, astfel incat toata lumea sa se asigure, ca la autoturisme, la RCA”, a precizat directorul general adjunct al PAID, Radu Popescu.

Daca noua legislatie intra in vigoare, expertii se asteapta la o multime de amenzi asupra celor neasigurati. ziarulorizont.info

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow