18.4 C
Paşcani
joi, septembrie 21, 2023
Array

Atenţie ce faci cu bicicleta. Primăria promite parcări, Poliţia va da sfaturi

Tot mai mulţi oameni care fac naveta la Paşcani prefera în această perioadă să se deplaseze cu bicicleta în locul autobuzelor sau maşinilor. Este vorba în special de locuitorii din cele cinci suburbii ale municipiului dar şi din comunele învecinate. Bicicleta a început să fie preferată şi de cei care vor să se plimbe sau să facă mişcare. În total ar fi în fiecare zi cel puţin câteva sute de astfel de mijloace de transport deşi nu sunt amenajate piste speciale şi nici locuri de parcare. Fiecare îşi lasă bicicleta pe unde apucă legate cu lanţuri şi lacăte de stâlpi sau de indicatoarele de circulaţie. La sesizarea reporterilor de la BIT TV administraţia locală spune că va analiza acesta situaţie şi că va amenaja parcări pentru biciclete acolo unde este cazul. Deocamdată nu se ştie unde vor fi amplasate, când şi cu ce bani.

” În ceea ce privește amplasarea unor parcări pentru biciclete în municipiul Pașcani, am discutat astăzi cu primarul municipiului Pașcani care va analiză în perioada următoare oportunitatea amplasării unor astfel de parcări. Din primele discuții am înțeles că se dorește amplasarea lor în zona parcului, zona Ștrandului și vom mai vedea dacă vom identifica și alte zone. Momentan suntem la stadiul de analiză a acestei propuneri și vom vedea în perioada următoare unde vor fi amplasate și când.” a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Cristian Menegon.

Cel mai sigur loc pentru parcarea bicicletelor pare să fie cel din faţa Poliţiei TF Paşcani. Acolo obişnuiesc să îşi lase mijloacele de transport în special muncitorii navetişti de la Remar Paşcani. Este şi principalul loc de atracţie pentru hoţii specializaţi în acest domeniu. Numai în acest an au fost înregistrate zeci de reclamaţii de la cei care au rămas fără biciclete. Au păţit-o chiar şi cei care le-au lăsat în faţa porţii sau cei care au mers la muncile câmpului. În puţine cazuri bicicletele au fost recuperate iar vinovaţii traşi la răspundere. Asta deoarece odată furate ele ori sunt vândute ori desfăcute pentru piese de schimb. Din acest motiv Poliţia Romană a început o amplă campanie de informare în radul populaţiei.

Oamenii legii vă sfătuiesc să alegeţi un sistem antifurt cu protecţie mare. Chiar dacă acesta este mai scump, prezintă o rezistenţă mai ridicată la încercările hoţilor de a le tăia.
De asemenea, ai grijă ca atunci când îţi asiguri bicicleta cu un sistem antifurt, obiectul de care o imobilizezi să fie unul solid, care nu se poate smulge, nu se poate tăia şi nu se poate îndoi.
Ai grijă ca obiectul de care imobilizezi bicicleta sa nu permită furtul prin ridicarea acesteia pe deasupra.
În cazul în care stai la curte, bicicleta nu trebuie lăsată la vedere sau aproape de căile de acces, nu îi subestima pe hoţi.

” Pentru a preveni furturile de biciclete, poliţia recomanda să alegeţi un sistem antifurt cu protecţie sporită: mare parte a furturilor de biciclete fiind comise prin tăierea cu un cleşte a lanţului de prindere. Pe piaţă sunt sisteme antifurt care au o rezistenţă mare şi nu pot fi rupte/tăiate cu uşurinţă.
Pe stradă, parchează bicicleta într-un loc circulat, frecventat de oameni. Hoţii evită să acţioneze în astfel de situaţii.
De asemenea, manifestaţi atenţie atunci când observaţi în scara blocului persoane necunoscute. Reţineţi semnalmentele şi dacă aveţi suspiciuni întemeiate cu privire la prezenţa lor sesizaţi imediat poliţia.
Chiar dacă stai la casă şi ai curte, bicicleta nu trebuie lăsată la vedere şi în apropierea porţii de acces. Nu îi subestimaţi pe infractori!” a declarat telefonic purtătorul de cuvânt al poliţiei, Anca Vajaiac.

Dacă ți s-a furat bicicleta, nu ezita să mergi să reclami furtul la poliție. Există șanse ca bicicleta să poată fi recuperată.

Alte articole