24.4 C
Paşcani
marți, august 16, 2022

Atelier de încondeiat ouă și pricesne, la Deleni – VIDEO

Tradițiile transmise din generație în generație se păstrează negreșit în comuna Deleni. În apropierea sărbătorilor pascale, sâmbătă, 16 aprilie, a avut loc un atelier de încondeiat ouă și de cântat pricesne. Copilași din comunitate, îndemnați de adevărați păstrători de tradiții, cu toții îmbrăcați în portul popular, s-au adunat la Atelierul de Meșteșuguri și Artă Culinară Tradițională din Casa Bunicilor, unde au vopsit ouă și nu doar atât.

Au învățat să mânuiască  chișița, instrumentul folosit în acest meșteșug.

Atelierul a fost coordonat de Zamfira Boboc, o iubitoare de tradiție care încondeiază ouăle după cum s-a obișnuit în Maramureș, acolo unde s-a născut. A deprins meșteșugul de mică și acum îi învață pe copii că, în mâinile lor, ouăle pot deveni adevărate bijuterii.

Culoarea folosită a fost roșu, iar organizatorii le-au vorbit copiilor și de unde vin aceste tradiții, păstrate cu sfințenie de mii de ani.

Un alt obicei este decorarea acestora cu frunze, așa cum se mai practică și în prezent în anumite gospodării.

Ziua a fost completată cu pricesne – cântări religioase specifice acestei perioade. Copiii au fost acompaniați de un rapsod popular din zona, Neculai Florea.

De precizat este și faptul că, tot sub coordonarea Zamfirei Boboc este organizat și un atelier de cusături tradiționale pentru cei mici.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow