15.2 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022

Astăzi, două ore de grevă în şcoli. Cum se va desfăşura protestul?

Cadrele didactice vor intra în clase, dar nu vor preda sau asculta. Greviştii vor purta ecusoane în piept. Care sunt revendicările?

Profesorii din majoritatea şcolilor din judeţ vor intra astăzi în grevă de avertisment pentru două ore, în intervalul orar 11-13, cadrele didactice urmând să intre la clase, însă nu vor preda. Reprezentanţii profesorilor dau însă asigurări că elevii vor fi supravegheaţi pe parcursul celor două ore, iar profesorii se vor afla la catedre. Potrivit reprezentanţilor Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, cadrele didactice vor purta ecusoane cu „Grevă generală” pe parcursul celor două ore şi vor fi puse afişe cu acelaşi mesaj, eventual cu revendicările cadrelor didactice în cancelarii, la intrarea în şcoli, în locurile destinate anunţurilor, sau în alte spaţii unde există aviziere.

 „Există confirmări la ora actuală (n.r. – ieri) din majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţ, dar nu aş putea spune un număr concret de şcoli. Ştiu doar de un caz concret la o şcoală din mediul rural unde sunt profesori plecaţi într-un proiect Erasmus, şi acolo, probabil, lucrurile vor fi un pic altfel, dar acestea sunt excepţii punctuale. În rest, totul este pregătit, şi din punctul meu de vedere simt că participarea va fi un succes”, explică prof. Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi, sindicat care este parte a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

În mod concret, caderele didactice din şcolile în care se va desfăşura acţiunea de protest vor intra la ore, vor supraveghea elevii, dar nu vor preda, asculta sau testa elevi. „Noi am primit şi am trimis mai departe instrucţiuni din partea Federaţiei Sindicatelor în toate unităţile de învăţământ. În principiu, cei care sunt la şcoală şi au ore în intervalul orar stabilit, 11-13, intră la clasă, dar nu desfăşoară ora. Aceştia vor spune copiilor că sunt în grevă de avertisment şi nu vor face nimic altceva, iar profesorii care nu au ore stau în cancelarie. Având în vedere contextul pandemic, în cazul celei de-a treia categorii de profesori, cei care nu au ore în acel interval orar şi nu sunt la şcoală, noi recomandăm ca aceşti profesori să rămână acasă pentru a nu aglomera şi mai mult cancelaria în această perioadă”, explică Laviniu Lăcustă, care subliniază că elevii vor fi supravegheaţi de cadrele didactice pe parcursul celor două ore în care se desfăşoară greva de avertisment.

Liderul de sindicat din Iaşi explică faptul că după greva de avertisment de astăzi vor continua discuţiile la nivel naţional cu privire la următorii paşi pe care îi vor parcurge profesorii, însă deocamdată se aşteaptă o reacţie din partea autorităţilor. Protestatarii cer, printre altele, să li se aplice de la 1 ianuarie şi lor mărirea salarială aplicată celorlalte categorii de bugetari, dar şi să fie alocat Educaţiei un procent de 6% din PIB „În funcţie de răspunsul pe care îl vom avea în urma grevei de avertisment se va lua o decizie la nivel naţional şi vom vedea ce vom face mai departe. Totul însă doar după ce vom avea un feedback”, a adăugat Laviniu Lăcustă.

sursa zdi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Amenzile pentru cruzimea faţă de animale, triple

Amenzile pentru cazurile de cruzime faţă de animale, triple...

ANALIZĂ LA RECE – Impozit progresiv versus cotă fixă. Explicațiile unui cunoscut analist economic ieşean

Discuţiile de pe holurile Palatului Parlamentului privind introducerea impozitării...

O ucraineancă s-a răsturnat cu masina la Strunga

O soferiță din Ucraina care conducea un autoturism Honda...Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow