More

  ASOCIAȚII DE PĂRINȚI, ÎN ȘCOLI, PENTRU PLATA AGENȚILOR DE PAZĂ

  Array

  Părinții elevilor au început să se organizeze în Asociații pentru a acoperi o parte din cheltuielile unităților de învățământ. Cea mai importantă din ele este plata agenților de pază – gardienii care asigură permanența în timpul orelor de curs. Serviciile nu pot fi achitate de la bugetul local.

  A început școala și o dată cu aceasta și ședințele cu părinții pentru a pune la punct detalii ce țin de organizare și buna desfășurare a noul an de învățământ. Discuții aprinse au loc între părinți și diriginți. Unul dintre subiectele fierbinți face referire la paza și protecția elevilor în perioada cât se află la cursuri, dat fiind că s-au întâmplat mai multe incidente, victime fiind elevii.

  Principala întrebare a părinților este – de ce nu susține administrația locală plata gardienilor.  Viceprimărița Municipiului Gabriela Nedelcu spune că din bugetul local pot fi finanțate doar salariile cadrelor didactice, proiecte de investiții și cheltuieli curente. Deoarece scolile au deja pe statele de plata angajați paznici, cheltuielile pentru asigurarea unei paze suplimentare nu pot fi decontate de administrația locală  din finațarea per elev sau cea complementară.

  La câteva dintre unitățile de învățământ, părinții s-au organziat în asociații și astfel banii sunt cheltuiți pentru acoperirea unor cumpărături ce nu sunt decontate din bugetul școlii.

  De exemplu, la Liceul Teoretic “Miron Costin”  din Pașcani a fost înființată de câțiva ani Asociația părinților, iar la început de an școlar, membrii acesteia s-au întâlnit în ședință. Principală problema a fost incheierea unui contract si plata gardienilor pe timp de zi pentru paza elevilor.

  Conducerea şcolii spune că nu are suficienţi paznici pentru acoperirea acestui serviciu şi că nu poate face angajări pentru că posturile sunt blocate. Aceeaşi situaţie se întâlneşte în toate şcolile.

  Menţionăm că majoritatea şcolilor apelează la încheierea de contracte cu firme de pază pe timp de zi pentru supravegherea elevilor. Paznicii şcolii asigura paza mai ales pe timpul nopţii iar în unele instituţii sunt montate şi camere de supraveghere dar nu este suficient pentru asigurarea liniştii şi ordinii în timpul orelor de curs.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Primarul Pascaniului nu mai are timp de Facebook. Trimiteti mesajele pe pagina Primariei, cu numele si adresele reale.

  Mesaj important pentru pascanenii care obisnuiesc sa foloseasca retelele de socializare pentru a semnala diverse probleme, autoritatilor locale. Daca aveti mesaje sau intrebari pentru...

  Sedinta Comisiei Locale de Fond Funciar a fost amanata. Se asteapta un raport devastator

  Pascanenii care mai au inca probleme nerezolvate privind obtinerea titlurilor de proprietate pentru terenurile cuvenite sau detinute, mai au de asteptat. Sedinta Comisiei Locale...

  Alte 2.520 de doze au fost distribuite către 15 centre de vaccinare. 126 de doze la Târgu Frumos și 84 la Hârlău

  Cu suportul și protecția echipajelor de jandarmi, astăzi s-a organizat transportul și distribuirea de la sediul Direcției de Sănătate Publică Iași către centrele de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI