14.9 C
Paşcani
luni, septembrie 25, 2023
Array

Concert exceptional de muzica bizantina la Pascani

Byzantion

Clipe de o frumusete tainica si extaz sufletesc asa ar putea fi descris concertul de muzica bizantina care a avut loc aseara la Casa de Cultura ,,Mihail Sadoveanu”, marcand in chip solemn nasterea pe 5 noiembrie a marelui scriitor Mihail Sadoveanu.

Evenimentul care a inceput in jurul orelor 19.30 in sala mare a institutiei a fost indelung asteptat de peste 200 de pascaneni care au asteptat cu sufletul la gura aparitia pe scena a renumitului cor academic de muzica psaltica: Byzantion.

In deschiderea programului, directoarea Marioara Preotu l-a invitat pe scena pe parintele Mihail Daniliuc, egumenul schitului Vovidenia din zona Neamt, care a vorbit publicului despre personalitatea crestin ortodoxa a lui Sadoveanu si legatura puternica pe care scriitorul a avut-o cu psalmii lui David.

Ulterior, corul Byzantion, compus din 25 de tineri teologi dirijati de Adrian Sarbu, au sustinut un concert extraordinar de muzica psaltica, cantari de la slujba inmormantarii si diferite stihii care astazi se mai canta doar in manastiri sau care s-au pierdut cu desavarsire in practica liturgica romaneasca.

Byzantion 2

La finalul programului, tinerii teologi i-au cantat ,,La multi ani” parintelui protopop Postolachi, invitat de asemenea pe scena pentru a impartasi publicului pascanean cateva impresii cu ocazia implinirii varstei de 55 de ani. Parintele Postolachi a facut apel la tacerea launtrica si iubirea aproapelui pentru a mentine solemnitatea si profunzimea cantarilor psaltice pe care, potrivit sfintiei sale, ,,pascanenii prezenti in sala le-au primit in suflete ca pe un dar divin care a unit Cerul cu Pamantul.”

Incepand cu 1997, activitatea corului Byzantion, botezat astfel de insusi Patriarhul Daniel, mitropolit al Moldovei si Bucovinei la acea vreme, a cunoscut o ascensiune fulminanta marcata de reusite de exceptie pe plan international, inclusiv concertarea alaturi de prestigioasa Orchestra Nationala a Rusiei.

,,Nu stiu cat timp voi mai fi in postura de a prezenta astfel de oameni deosebiti, insa am tinut enorm la faptul ca renumitul cor Byzantion sa urce pe scena Casei de Cultura. Iata ca am reusit sa-i avem langa noi chiar in aceasta zi atat de importanta pentru comunitatea noastra. Seara aceasta este cu adevarat un moment de referinta pentru Pascani’’, a declarat Marioara Preotu, directoarea Casei de Cultura.

Byzantion 3

Prelegerea egumenului Mihail Daniliuc si concertul corului Byzantion va putea fi vizionat in aceasta seara de telespectatorii postului de televiziune Tv BIT, incepand cu orele 18.30.

 

 

Orizont.info

Alte articole