18.6 C
Paşcani
miercuri, august 4, 2021
18.6 C
Paşcani
miercuri, august 4, 2021

“Arta răbdării pe tărâm străin”, vernisaj al unui pictor pășcănean la Casa de Cultura „Mihail Sadoveanu”

Expozitie de pictura, la Casa de Cultura Pascani

 

Casa de Cultura „Mihail Sadoveanu” din Pascani va invita in acest sfarsit de saptamana la un vernisaj in sala Arcadia. Pictorul pascanean, Silviu Marian Dranga, revine pe meleaguri natale, dupa ce timp de 11 ani i-a fermecat pe italieni cu talentul sau. Expozitia este intitulata „Arta rabdarii pe taram strain” si va fi prezentata sambata de la ora 11.30 de criticul de arta Maria Bilașevschi.

Este prima sa expozitie in Pascani, dupa ce in strainatate s-a facut remarcat prin picturile realizate.

Evenimentul face parte din programul organizat de institutia de cultura cu ocazia Zilelor Municipiului Pascani, ce vor incepe de vineri si vor tine pana duminica. Astfel, tot sambata sunteti invitati si la un spectacol sustinut de copiii care iau cursuri de dans popular la Casa de Cultura.

De asemenea, dupa vernisajul pictorului pascanean,  va avea loc simpozionul ,,Pietrele prețioase în câteva cuvinte”, prezentat de un geolog din Baia Mare, Oscar Edelstein. Nu puteti rata nici piesa de teatru, cu intrare gratuita, „Jubileul”, pusa in scena de tinerii din trupa „Prometeu, ce va avea loc duminica.

Programul complet al Casei de Cultura „Mihail Sadoveanu” il puteti vedea pe site-ul bittv.info.

 

C.P. Silviu Marian Drângă este un berbec născut pe data de 2 aprilie 1979 îndrăgostit iremediabil încă din copilărie de artă. Moștenește talentul de a picta de la tatăl său, însă pe al lui îl șlefuiește de unul singur. Posibilitățile materiale din perioada copilăriei au fost destul de limitate, astfel încât nu s-a luat în calcul ca acesta să urmeze o școală în domeniu.

Încă de la 15 ani reușea să strângă un bănuț de pe urma tablourilor sale, pe care îl investea de îndată în lucruri folositoare pentru a picta. Într-o epocă fără internet, Silviu inventa noi tehnici de artă. A pictat icoane cu degetele, a făcut tablouri din crengi de copac, scoarță de copac sau chiar mușchi  de copac.

O afinitate aparte a avut-o pentru lupi. Picta mai mereu lupi care urlau la lună, ceea ce semnifica stilul său de autodidact. Știm cu toții că lupul este singurul animal care nu poate fi dresat.

În țară nu reușea să se remarce, desi picta extraordinar. Era prins în clișeul societății cum că ar trebui să ai un job de bază, nu să fii artist. S-a angajat ca agent de pază și tânjea să mai picteze, însă nu avea cum….trebuia să meargă la serviciu.

În urmă cu 11 ani a plecat din țară, în Italia, Sicilia. Acolo soarta avea să-I surâdă. Oamenii s-au îndrăgostit de operele sale și tot mai mulți apelau la serviciile lui. Când găsea o portiță în programul său mai așternea pe pânză picturi specific țării noastre (motive tradiționale, dansuri populare, port). A visat mereu să se întoarcă acasă și să fie înțeles așa cum o fac italienii și tocmai de asta își încearcă acum norocul cu o  primă expoziție în orașul său natal.

 

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
ploaie ușoară
18.6 ° C
19.5 °
17.8 °
77 %
1.1kmh
1 %
mie
30 °
joi
34 °
vin
28 °
sâm
25 °
Dum
21 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI