10.8 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

„Arta, cultura și tradițiile populare în viața copiilor”

300 de copii din judeţul Iaşi vor fi implicaţi într-o serie de ateliere derulate de Asociaţia GISU în cadrul proiectului „Arta, cultura și tradițiile populare în viața copiilor”. „Satul tradițional românesc se confruntă cu una dintre cele mai mari crize prin depopularea satelor, datorită emigrării în masă a tinerilor și pe fondul îmbătrânirii populației din mediul rural, fapt ce duce la efecte negative, prin pierderea tradițiilor și a valorilor specifice vetrei strămoșești, precum și multe alte probleme de ordin socio-economic.

Ca urmare, este nevoie mai mult ca oricând, de a readuce în atenția copiilor și tinerilor, importanța valorizării patrimoniului local și a tradițiilor, ca mod de dezvoltare economică, a zonelor rurale defavorizate”, au spus oficialii asociaţiei. Ca urmare, ei îşi doresc să implice 300 de copii și tineri din minimum trei comunități rurale defavorizate din județul Iași în activități de creație populară și meșteșugărit, pentru a-i familiaza cu meșteșugurile tradiționale româneşti. Proiectul se va derula în parteneriat cu Asociația Art Meșteșugurile Prutului, Şcoala Gimnazială Mircești, Şcoala Gimnazială Mogoșești-Siret, Şcoala Gimnazială Muncelu de Sus. „Meşteșugăritul și activităţile tradiționale pot fi o modalitate de promovare și creștere a atractivității satelor românești, cu un efect pozitiv asupra atragerii turiștilor și cu beneficii economice pentru populaţia locală.

Turismul rural, ca și componentă a turismului național, este un subsector cu potențial deosebit de dezvoltare, reprezentând, astfel, o alternativă ocupațională pentru forța de muncă rurală, fiind o modalitate de diversificare a activităților economice din mediul rural și un factor de stabilizare a populației rurale”, au mai spus reprezentanţii asociaţiei.

Sursa Evenimentul

Alte articole