1.9 C
Paşcani
joi, decembrie 8, 2022
Array

ARSACIS, trimisa la plimbare de consilierii pascaneni. Haldan: Este ca si cum am avea o vaca si altcineva ar mulge-o si ar folosi laptele

Legislativul pascanean a amanat luarea unei decizii concrete in legatura cu invitatia de aderare la ARSACIS, asocietia judeteana care gestioneaza serviciile de apa si canal.
In locul acestei aprobari consilierii au infiintat o comisie de negociere care sa ajunga la un consens cu reprezentantii ARSACIS si APA VITAL Iasi. Din comisie fac parte consilierii Vasile Haldan, Ioan Ionita, Marius Pintilie si Vasile Plesca alaturi de managerul si directorul economic de la Prest Serv Apa SA Pascani si secretarul Mircea Zuzan.
La sedinta a participat si Paul Benesch unul dintre reprezentantii ARSACIS.

El a salutat disponibilitatea Consiliului Local de a discuta acesta problema si a incercat sa explice care ar fi avantaje aderarii la ARSACIS.

,,Initiativa noastra a plecat de la reactualizarea masterplanului judetului document care include si municipiul Pascani. Aderarea nu are legatura cu preluarea servicilor de apa si canal de catre operatorul iesean, aceasta problema urmand sa fie rezolvata ulterior. Nearedarea in acest moment la ARSACIS, va scoate municipiul Pascani din aplicatia POS Mediu 2 …..”
Benesch a mai spus administratia locala nu poate primi mai multe mandate cu drept de vot in cadrul conducerii ARSACIS si ca presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, ar fi renuntat la functia de presedinte al ARSACIS de frica sa nu fie incompatibil.

In replica primarul Dumitru Pantazi l-a acuzat pe reprezentantul ARSACIS de santaj si a atras atentia ca servicul de apa si canal din Pascani nu poate fi instrainat fara clarificarea unor probleme esentiale

,,Nu am primit raspuns la intreb noastre. Trebuie sa clarificam problemele de natura patrimoniala, cand si in ce conditie vor fi majorate preturile , ce se va intampla cu investitia nefinalizata si neinsusita inca in patrimoniul public, realizata din creditul de 4 mil euro, si cine va achita aceste datorii. Se urmareste, doar , preluarea serviciilor de apa si canal pentru a incasa, iar noi sa ramanem cu societatea si cu datoriile. Asa cum puneti problema este un santaj la adresa noastra. Chiar daca depuneti acum documentatia nu veti putea obtine finantarea pana ce nu veti clarifica o serie de probleme pe care le aveti in legatura cu garantiile…”

In acelasi context a intervenit si secretarul Mircea Zuzan care a avut un schimb de replici dure cu reprezentantul ARSACIS. El a spus ca asociatia de la Iasi a facut tot posibilul sa desfiinteze asociatia de apa si canal din zona Pascani si ca in alte zone din tara, odata cu asocierea administratiilor locale sa facut si o fuziune a tuturor operatorilor, in acest fel fiind rezolvate problemele de preluare a patrimoniului, salariatilor si a datoriilor.
Mai mult, consilierul Vasile Haldan a sugerat prin interventia sa ca Pascaniul ar trebui sa incerce sa acceseze fondurile europene pentru reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare, impreuna cu comunele invecinate, nu din interiorul ARSACIS. Asta deaorece asociatia judeteana nu garanteaza ce suma ar urmaa sa fie investita la Pascani, de la cca 30 de mil de euro cat a fost anuntata la deschiderea negocierilor acum ajungandu-se la cca 9 mil de euro.

Orizont.info

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow