16.9 C
Paşcani
vineri, octombrie 7, 2022
Array

ARSACIS da în judecată Pascaniul. Primarii din judeţ nu vor să îşi asume datoriile lăsate de Neculai Răţoi

- Advertisement -

Decizii importante pentru municipiul Paşcani, în urma şedinţei de astăzi a asociaţiei judeţene de apă şi canalizare. Adunarea Generală ARSACIS formată din primarii localităţilor din judeţ a hotărât să dea în judecată Consiliul Local Paşcani pentru anularea articolului 7 din Hotărârea 88 pe 2015 prin care aleşii locali au stabilit că valoarea redevenţei pentru reţelele de apă să fie de 1,8 milioane de lei, atât cât să acopere rata pentru rambursarea creditului contractat de la Banca Europeană de Investiţii, până în anul 2026.

Ei au motivat că nu vor să susţină din cotele care se cuvin comunităţilor pe care le reprezintă plata datoriilor pretinse de administraţia din Paşcani şi au solicitat că redevenţa să fie aceeaşi în tot judeţul, conform contractului de delegare.
Tot astăzi au fost stabilite şi detaliile privind plata redevenţei din anul 2014 şi până în vara acestui an când au fost modificate condiţiile.

Reprezentanţii ARSACIS au spus că zilele trecute au fost transmise ultimele documente privind bunurile de retur iar în cursul zilei de mâine contabilii celor două unităţi se vor întâlni pentru a calcula cât trebuie să achite APA Vital. Tot mâine Primăria Paşcani ar urma să emită factura pentru ARSACIS, în funcţie de cantitatea de apă vândută de operator la nivelul intregului judeţ şi valoarea bunurilor preluate de la fostul operator de apă şi canalizare.

Conform calculelor ar fi vorba de aproape 900 000 de lei pe an, bani care ar trebui achitaţi de operatorul judeţean de apă.
La discuţii au participat şi reprezentanţii administratiei locale, primarul Dumitru Pantazi însoţit de directorul economic al unităţii, Angela Labontu. Cei doi au insistat pentru respectarea voinţei Consiliului Local şi au anunţat conducerea ARSACIS că vor factura redevenţa la valoarea prevăzută în Hotărârea nr 88/2015, adică 1.8 mil de lei pe an şi a în cazul refuzului la plată vor apela la instanţele de judecată.
Menţionăm că redevenţa la apa este o taxă de folosire a reţelelor de apă şi canalizare folosită pentru reparaţii şi investiţii.

În cazul Pascaniului consilierii au hotărât că banii încasaţi de la populaţie, în plus pe lângă costul apei, să fie direcţionaţi pentru achitarea creditelor contractate, în vederea reabilitării reţelelor de aducţiune şi a staţiei de epurare. Primăria mai are un proces deschis împotriva fostului operator PSA Paşcani, tot pentru neachitarea redevenţei, suma pretinsă fiind de aproape 2,3 mil de lei.

Foto: Paul Benes – director executiv ARSACIS

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow