-0.8 C
Paşcani
duminică, decembrie 3, 2023

Argumente pro si contra, pentru investitii private din bani publici

Consilierii din opozitie au incercat sa explice motivele  pentru care au propus un proiect de hotarare de finantare de la bugetul local a lucrarilor de salubrizare a subsolurilor de la blocuri.

In urma numeroaselor comentarii pro si contra din spatiul public, liberalii au organziat o conferinta de presa. Consilierul Marius Pintilie a precizat ca subventiile ar ruma sa fie primite de asociatiile de propietari, pana la 80% din cheltuieli, dar nu mai mult de 5000 de lei pentru fiecare solicitant.

In momentul de fata sunt zeci de blocuri cu subsolurile inundate si pline de dejectii din cauza tevilor sparte. Pentru a fi facute reparatii trebuie mai intai curatate. Banii de la Primarie ar urma sa fie folositi doar pentru vidanjarea si salubrizarea subsolurilor, retelele de canalizare si apa urmand sa fie inlocuite cu sumele stranse de la locatari.

Consilierul liberal a precizat ca finantarea unor astfel de investitii, pe domeniul privat, cu bani din bugetul public ar fi legala .

Marius Pintilie a comparat acest proiect cu ajutoarele sociale acordate de Primarie pentru achizitionarea de centrale termice individuale.
Cele doua situatii sunt insa fundamental diferite. Pentru achizitionarea de centrale individuale Primaria Pascani a acordat ajutoare de urgenta, celor cu venituri mici in urma unor anchete sociale.

In cazul propus de consilierii PNL subventiile ar ruma sa fie obtinute de asociatiile de proprietari, nu de locatarii de la bloc,  si fara anchete sociale deoarece ajutoarele sociale se acorda individual, nu colectiv.

Proiectul se afla in analiza juristilor Primariei pentru a obtine sau nu avizul de legalitate. Cel mai probabil propunerea consilierilor din opozitie va fi respinsa avand in vedere ca Primaria a mai avut probleme cu investitii private din bani publici.

Amintim că în mandatul fostului primar PNL Grigore Crăciunescu administratia locală a finanţat realizarea unor lucrări suplimentare în cadrul unui proiect de reabilitare termică a blocurilor turn T6 şi T7 de pe strada Moldovei. În urma verificărilor Curtea de Conturi a cerut recuperarea prejudiciilor iar edilul a fost trimis în judecată.

Alte articole