18.8 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023

Are Pascaniul nevoie de un centru de dializa?

Un consilier local din Pascani aduce in discutie subiectul privind infiintarea unui centru de dializa in municipiu. Este vorba despre Sorin Olariu de la PMP, cel care anul trecut a propus si amenajarea unui centru de recoltare a sangelui, proiect care se afla in derulare impreuna cu o asociatie de voluntari si urmeaza sa fie deschis in vara acestui an.

Alesul local a anuntat intr-o emisiune televizata ca va face demersuri si pentru amenajarea unui centru de dializa in sistem public sau privat, asta deoarece persoanele din municipiu si comunele invecinate, cateva zeci de cazuri, sunt nevoite sa mearga pana la Iasi sau Roman, cel putin odata pe saptamana.

La Pascani astfel de discutii au mai avut loc. Directorul Spitalului de Urgenta spune ca a incercat ani de zile sa obtina aprobarile necesare si fondurile pentru deschiderea unui centru de dializa in cadrul unitatii medicale, dar nu au fost aprobate. Mai mult, un investitor a avut in intentie de a deschide un centru privat in suburbia Blagesti, dar a abandonat proiectul din cauza dificultatilor intampinate.

Mentionam ca la nivel national sunt 45 de centre de dializa doar in sistem public, iar potrivit Societatii Nationale de Nefrologie, in tara ar fi circa 13.500 de persoane care fac dializa.

Alte articole