9.1 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

APIA: Depunerea cererilor unice de plată începe la 1 martie. Ce trebuie să știe agricultorii

Având în vedere că cererile unice de plată pot fi depuse de fermieri începând cu 1 martie (și până la 15 mai), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a publicat, în 15 februarie, un comunicat prin care să îi informeze pe cei interesați în legătură cu depunerea documentelor.

Principalul aspect care reiese din comunicatul APIA e că fermierii pot să completeze și să înregistreze cererile unice de plată online, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze la vreun centru APIA (fie local, fie al Municipiului București). Comunicatul nu dă mai multe detalii despre acest lucru, ceea ce înseamnă că mai multe informații relevante vor veni ulterior. Deocamdată, fermierii interesați au acces la informațiile referitoare la depunerea cererilor pentru anul trecut.

Însă ce este precizat în comunicat e că solicitanții pot să depună documentele care demonstrează că terenul agricol vizat se află la dispoziția fermierului la adresa de e-mail a Centrului APIA competent (adresele pot fi găsite aici). E important, de asemenea, ca aceste documente să fie trimise înainte de trimiterea cererilor unice de plată.

Un alt element punctat în comunicat e că fermierii trebuie să se asigure că terenurile vizate de cerere sunt înscrise în Registrul agricol. În acest sens, solicitanții trebuie să le permită primăriilor să trimită adeverințele relevante.

Iar, dacă dețin animale, fermierii trebuie să se asigure că datele acelor animale sunt actualizate în Registrul Naţional al Exploataţiilor și să se adreseze Centrului județean/local al APIA şi/sau al Centrului Municipiului Bucureşti în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online (aplicația prin care fermierii își actualizează, printre altele, parcelele agricole, pas obligatoriu în procesul de depunere a cererii unice de plată).

După aceea, APIA mai informează că fermierii vor completa o singură cerere de plată, indiferent de existența mai multor terenuri în diferite locuri sau județe.

În final, funcționarii APIA îi vor contacta pe solicitanți, pentru a încheia procesul electronic de depunere a cererii și pentru a semna cererea trimisă, precum și declarațiile aferente.

Sursa avocatnet.ro

Alte articole