1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

APIA – anunț important pentru crescătorii de animale!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat, miercuri, 16 februarie 2022, eliberarea de adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2022, se arată într-un comunicat de presă al instituției

Potrivit reprezentanților APIA, acțiunea se realizează în conformitate cu Hotărârea nr.207/14.02.2022 pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr.1179/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, publicată în Monitorul Oficial nr.152/15.02.2022.

Pentru anul 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare, respectiv cu două fonduri de garantare – Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM), pentru a veni în sprijinul fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea inițială de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, aferentă anului 2022. Prin adeverință se confirmă valoarea de 70% din cuantumul ajutorului determinat aferent cererii inițiale anuale.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită solicitantului.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maximum 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

„Reamintim fermierilor că, potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 703/2013, cu modificările și completările ulterioare. Acesta stabilește condițiile în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare sau nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%”, se arată în comunicat.

În ceea ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare ce vizează costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Până în prezent, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a încheiat Convenții cu următoarele instituții bancare și nebancare, respectiv cu Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM):

  1. APIA – BCR Social Finance IFN SA;
  2. APIA – BRD – FGCR;
  3. APIA – CEC Bank – FGCR/ FNGCIMM;
  4. APIA – Creditcoop – FGCR;
  5. APIA – Intesa SanPaolo -FGCR;
  6. APIA – OTP – FGCR/ FNGCIMM;
  7. APIA – Raiffeisen Bank – FGCR;
  8. APIA – Patria Bank – FGCR;
  9. APIA – Techcventures – FGCR;
  10. APIA – Banca Transilvania – FGCR.

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare, respectiv FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției: www.apia.org.rohttp://www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

Sursa agro-tv.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow