-0.8 C
Paşcani
duminică, decembrie 3, 2023

“Apele Romane” – verificări pe răul Moldova, după întreruperile furnizării apei la Paşcani

“Apele Romane Paşcani” – Sistemul Hidrotehnic Independent Pascani contrazice operatorul regional ApaVital în ceea ce priveşte cauzele pentru care pe parcursul săptămâni trecute, a fost întreruptă furnizarea apei de mai multe ori mai ales pe timp de noapte.

Conform unui comunicat de presă, în perioada 12 – 15 iunie a fost făcut un control privind albia râului Moldova şi asigurarea surselor de apă aferente pentru alimentarea puţurilor de pompare. Mai exact au fost făcute verificări dacă balastierele au respestat condiţiile de exploatare conform autorizaţiilor obţinute dar şi dacă au fost asigurate cerinţele de apă pentru Paşcani şi Iaşi.
Şeful serviciului, Andrei Raznic susţine că nu au fost constatate exploatări ilegale de nisip si prundiş şi nici alte activităţi care să afecteze scurgerea normală a apelor raului Moldova. Din acelaşi comunicat reiese că debitul râului a fost mai mare decât de obicei, de peste 100 mc/s iar sursele de alimentare cu apă Timişeşti, Motca şi Verseni au funcţionat în siguranţă.

Constatarile sunt mai putin relevante pentru perioada anterioara, in contextul in care  debitul mare de apa din ultimile zile a acoperit cu aluviuni albia raului.
Menţionăm că reprezentanţii ApaVital au motivat că a fost necesară întreruperea furnizării pentru alimentarea rezervoarelor, din cauza debitului scăzut al apei, pe fondul secetei în zona puţurilor de captare şi a lucrărilor de exploatare a balastierelor. Chiar dacă în aceste zile debitele raului au crescut în urma precipitaţiilor, în zona de captare a puţurilor nivelul apei este încă scăzut spun reprezentanţii operatorului regional. În momentul de faţă programul de furnizare a revenit la normal şi se fac prospecţiuni pentru săparea unor puţuri noi, la o adâncime mai mare.

Xerox Scan_16062020150646

Alte articole