23.7 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

APEL UMANITAR! Este criză mare de sânge la Iaşi, iar operațiile sunt amânate

Lipsa donatorilor este specifică fiecărui început de an. Din acest motiv, spitalele amână operaţiile care nu sunt urgenţe

La început de an, rezervele de sânge de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) sunt limitate din cauza numărului redus de donatori. Astfel, bolnavii din spitale care nu reprezintă urgenţe medicale, dar care au nevoie de intervenţii chirurgicale, sunt temporizaţi de medicii specialişti. Potrivit reprezentanţilor CRTS, criza de sânge de la începutul anului nu este o noutate: problema apare de fiecare dată după sărbători, după o perioadă în care ieşenii nu vin la centru să doneze. Acum, nevoia majoră la centrul ieşean este de sânge grupa AB şi de sânge cu Rh negativ. „Astfel de pro­bleme apar la fiecare început de an. Ieri am avut în jur de 60 de potenţiali donatori înregistraţi, dintre care în jur de 50 au donat. Să putem răspunde solicitărilor spitelor, în unitate trebuie să fie zilnic în jur de 100 de persoane, dintre care să doneze măcar 80-90, pentru că oricum ei mai cad la consultaţii“, a explicat Lavinia Scripcaru, coordonatoarea centrului ieşean.

Vineri, printre potenţialii donatori care s-au prezentat la centrul de transfuzii s-au regăsit şi rude ale unor pacienţi internaţi în stare gravă în spitalele ieşene. Astfel, nepoata Licăi Ţ., pacientă internată cu cancer de ovare la Spitalul Parhon din Iaşi, a căutat printre donatori persoane care să-i doneze fişa pe care au primit-o după ce au donat sânge. Potrivit rudei pacientei, pentru a o opera, medicul le-a cerut aparţinătorilor să dovedească faptul că au donat sânge. La aceeaşi soluţie au apelat şi rudele pacientei Ana R., internată la Institutul Regional de Oncologie în stare gravă, după o serie de complicaţii. Copiii pacientei căutau donatori de sânge grupa B3, Rh negativ.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow