9.1 C
Paşcani
duminică, octombrie 17, 2021
Array

ApaVital: profitul de la apă sursa de investiţii, nu pentru prime şi salarii! De ce a crescut pretul

Lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare de pe strada Garii şi străzile învecinate din Paşcani vor fi finalizate în maxim o lună de zile. Investiţia este suportată din bugetul societăţii a susţinut comunicatorul ApaVital, Gheorghe Vlasie, în cadrul emisiunii, Pulsul Zilei” difuzată marţi seara de BIT TV.

Totodată anul viitor ar urma să înceapă investiţiile efective pentru modernizarea şi extinderea reţelelor, din fonduri europene, estimate la cca 13 milioane de Euro.
Reprezentanţii ApaVital au explicat şi motivele pentru care majoritatea primarilor din asociaţia judeţeană ARSACIS au aprobat majorarea tarifului pentru apă şi canalizare de la 6, 28 lei la 6, 72 lei. Este vorba despre nevoia de investiţii în infrastructura iar pentru asta au crescut sursele care alimentează bugetul de investiţii al societatii: cota de înlocuire şi dezvoltare şi cea de profit. Prima a crescut de la 0,22 lei la 0, 34 lei fără TVA iar profitul de la 0, 25 bani la 0, 31 bani fără TVA, pentru fiecare mc de de apă.
Decizia a fost avizata mai apoi de consilierii locali. Votul însă a fost consultativ deoarece majorarea preţului a intrat deja în vigoare. de la 01 iulie 2017, prin voinţa majorităţii membrilor ARSACIS.
La Paşcani consilierii din opoziţie nu au aprobat noile preţuri pe motiv că majorarea ar avea ca scop dublarea profitului şi crearea unor avantaje financiare pentru conducerea societăţii.
În replică comunicatorul Apa Vital a explicat că profitul nu s-a dublat ci doar s-a majorat de la 0,25 la 0,31 lei fără TVA pentru fiecare mc de apă vândută şi canalizata iar această sursă nu poate fi cheltuită decât pentru investiţii. Banii ajung la Consiliul Judeţean apoi sunt direcţionaţi în bugetul operatorului pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor, nu şi pentru premieri sau salarii,  susţine Gheorghe Vlasie.
ApaVital a achitat zilele trecute şi o parte din redevenţa la apă şi canalizare pentru anul în curs, conform contractului de delegare. Consilierii locali au cerut ca redevenţa anuală să fie majorata la aproape 1,8 milioane de lei pentru achitarea ratelor la imprumutul contractat de fostul operator dar hotărârea a fost atacată în instanţă.
Menţionăm că din 4 iulie operatorul ieşean a demarat lucrările de înlocuire a reţelelor de apă de pe strada Gării.

“Se vor înlocui 2 tronsoane de conducte de pe această stradă pe o lungime de 1200 metri cu conducta PEHD DE 110 mm, renunţându-se la conductă existenţă care este din azbociment şi care în ultimii ani a produs nenumărate pierderi.
Aceasta investiţie, de 5.900.000 lei din fonduri proprii Apavital, cuprinde şi străzile Mihail Kogălniceanu şi Stamate, în total cca 6000 m, cu refacere branşamente şi montare de cămine de apometru pe scara la blocuri, prioritară fiind strada Gării unde urmează să se desfăşoare lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere prin proiectul Primăriei Paşcani” se arăta într-un comunicat de presă al societăţii.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI