13.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

ApaVital a refuzat la plata factura impusă da consilieri. Primăria Paşcani da operatorul în judecată, ARSACIS se judecă cu consilierii

 

Operatoul judeţean de apă şi canalizare a refuzat la plata factura trimisă de Primăria Paşcani în valoare de cca 1,5 milioane de lei pentru plata diferenţei redevenţei la apă aferenta anilor 2015 şi 2016. Documentul a fost emis la începutul lunii februarie la solicitarea unor consilieri locali iar calculele au fost făcute conform hotărârii Consiliului Local nr 88 din 2015.

La acea vreme directorul economic al instituţiei a atras atenţia că aşa se va întâmpla având în vedere că în momentul de faţă redevenţa se calculează în baza contractului de delegare iar hotărârea consilierilor păşcăneni a fost respinsă de ceilalţi membri ai asociaţiei judeţene de apă şi canalizare – ARSACIS.

Purtătorul de cuvânt al ApaVital spune că refuzarea platii facturii de 1,5 milioane de lei trimisă de Primăria Paşcani este un demers legitim şi că situaţia va fi lămurită de judecători. ARSACIS a cerut deja anularea în instant a hotărârii Consiliului Local în baza căreia redevenţa a fost facturata nu în funcţie de cantitatea de apă vândută şi a valorii bunurilor de retur ci pentru a acoperi rata anuală la împrumutul BEI, 1,8 milioane de lei pe an.
De cealalta parte şi primăria Paşcani vrea să dea în judecată operatorul judeţean de apă şi canalizare pentru refuzul platii ultimei facturi.

Situaţia ar putea fi şi mai complicată. Conform unor surse neoficiale ApaVital va solicita în instanţă şi recuperarea redevenţei la apă plătită până acum municipiului Paşcani. Asta deoarece în urma demersurilor făcute de doi păşcăneni a fost anulat un act adiţional în baza căruia s-a calculat şi plătit redevenţa de la delegarea serviciilor până la sfârşitul anului trecut.

Mai mult, conform contractului de delegare toate localităţile membre în ARSACIS returnează redevenţa încasată anual, în conturile ApaVital pentru a fi făcute reparaţii şi investiţii în reţelele de apă şi canalizare. Municipiul Paşcani a păstrat redevenţa încasată, pentru plata împrumutului BEI şi a beneficiat şi de o serie de investiţii din bugetul societăţii.
În acelaşi timp operatorul ieşean a solicitat majorarea preţului la apă şi canalizare pentru creşterea fondurilor de investiţii. Dacă noul preţ va fi avizat de ANRSC şi aprobat de Adunarea Generală a ARSACIS atunci redevenţa cuvenită municipiului din vânzarea apei se va dubla.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow