11 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023
Array

Apa Vital nu mai incaseaza epurarea. PSA refuza sa incheie contracte

Informaţii importante pentru păşcănenii care au încheiate contracte pentru furnizarea apei cu Apă Vital. Începând din acesta luna sumele din facturi vor fi mai mici pe motiv că nu vor mai fi cuprinse şi serviciile de epurare. Operatorul ieşean a anunţat că nu va mai factura serviciile de epurare începând cu data de 17 aprilie. Mai exact în factura primită în luna mai veţi găsi două rubrici una cu preţul şi consumul pentru apa canalizare si epurare şi altul doar pentru apă şi canalizare. În următoarele luni veţi găsi facturate doar serviciile prestate de operator. Măsură a fost luată după ce Apa Vital a refuzat să încheie un contract cu Prest Serv Apa privind serviciile de epurare.
Problema a fost discutată şi în cadrul Consiliului Local dar fără nici un rezultat. Edilul păşcănean a atras atenţia că se va ajunge la acesta situaţie de la începutul lunii viitoare.
Situaţia este una fără precedent în ţară. Asta deoarece legislativul local a hotărât în vara anului trecut ca operatorul ieşean să preia doar apă şi canalizarea iar staţia de epurare să rămână la Paşcani. În mod normal operatorii care prestează serviciile de canalizare se ocupa şi de epurare. Directorul de la Prest Serv Apa SA  spune că cel care încasează apă trebuie să încaseze şi epurare şi că nu va încheia alte contracte cu păşcănenii. Altfel spus dacă Apa Vital nu facturează epurarea păşcănenii vor plăti mai puţin iar societatea din Paşcani nu îşi va putea recupera serviciile.
Conflictul dintre cei doi operatori a pornit de la neînţelegerile privind plata serviciilor de epurare. PSA Paşcani a solicitat că plată să fie făcută în funcţie de cantitatea de apă înregistrată la intrarea în staţia de epurare, adică inclusiv pierderile şi apele colectate din alte surse în timp ce Apa Vital insistă să plătească în funcţie de cantitatea de apă facturată.
Dacă toţi consumatorii ar fi avut contract atunci cele două variante ar fi fost aproape egale din punct de vedere al încasărilor. Cum la Paşcani peste 300 de scări de bloc consuma apa fără contract Apa Vital a achitat societăţii din Paşcani doar 1.6 mil de lei din cei aproape 4 mil cât pretinde conducerea PSA că ar avea de încasat. Operatorul ieşean a refuzat să încheie un contract în aceste condiţii, motiv pentru care nu recunoaşte datoriile cerute de PSA şi nici nu vrea să mai incaseze serviciile de epurare în numele societăţii din Paşcani aşa cum s-a întâmplat până acum.

Foto: Aristotel Katighera – director Prest Serv Apa SA Pascani

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow