8.5 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023
Array

“APA ŞI DEZVOLTAREA DURABILĂ” – TEMA ZILEI MONDIALE A APEI

Devenită tradiţie, ziua de 22 Martie este dedicată în întreaga lume, APEI!  Prima celebrare a Zilei Mondiale a Apei, a debutat cu o tematică ce trăgea un prim semnal de alarmă: “Grija pentru resursele de apă este problema tuturor! “

De atunci, în fiecare an la 22 martie, Naţiunile Unite au propus tematici concrete şi invită guvernele, autorităţile şi cetăţenii deopotrivă să depună eforturi pentru salvarea acestei preţioase resurse naturale.

Apa şi dezvoltarea durabilă este provocarea acestui an!

Nu putem vorbi de dezvoltare durabilă fără apă, aşa cum nimic nu este posibil fără apă, această resursă fiind inima dezvoltării umane şi economice. Urbanizarea rapidă, explozia demografică la nivel mondial și schimbările climatice au devenit presiuni acute asupra resurselor de apă, ceea ce a condus ca protejarea apelor să fie, în prezent, o preocupare politică majoră. Apa este numitorul comun care leagă toate domeniile de activitate, iar aceste acţiuni au rolul de a încuraja o mai bună înţelegere globală a nevoii de utilizare a apei şi de gestionare într-un mod cât mai responsabil.

Această zi este o oportunitate pentru noi, gestionarii apelor din Romȃnia, de a readuce în atenţia opiniei publice importanţa pe care o are apa, pornind de la asigurarea vieţii şi sănătăţii umane, hranei, energiei, precum şi ca factor de mediu şi element primordial. Eforturile noastre, ale autorităţilor în domeniu nu sunt complete, dacă nu reuşim să sensibilizăm utilizatorii de apă şi cetăţenii, în general, ca beneficiari ai acestei resurse, asupra necesităţii protejării ei.

Leonardo da Vinci spunea  “În râuri, apa pe care o atingi este cea din urmă care a trecut şi cea dintâi care vine”, iar noi completăm: Cu toţii folosim apa, împreună trebuie să o protejăm pentru generaţiile viitoare! Nici un efort nu e prea mare ca “seva vieţii” să nu sece!

Conducerea – SHI Pascani

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow