15.8 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022
Array

Apa meteorica – scandal cu facturi uriase. Cine nu deschide bine ochii, plateste

Noul operatorul de apa si canal din Pascani loveste din nou. De acesta data cu apa meteorica inregistrata cu sume astronomice in ultimile facturi. Au cazut victime nu numai societatile comerciale ci si unele institutii publice unde noile facturi sint si de 20 de ori mai mari decat cele vechi.
Costurile pentru apa picurata din cer sunt de pana la 20 de ori mai mari decat cele pentru apa de la robinet sau din rafturile magazilelor. Se intampla la Pascani, de doua luni de zile iar pretiosul produs se numeste apa meteorica. Patronii de societati sau directorii unor institutii au ramas fara grai cand au primit facturile pentru lunile iulie si august.

De exemplu la fabrica Siretul facturile pe ultimile doua luni este de aproape 52 000 lei, de 4 ori mai mare decat cea de la fostul operator. Din acesta suma doar o 1/7 reprezinta consumul de apa restul, canalizare si apa meteorica. O situatie similara se afla si la Terox Prod una dintre cele mai mari societati din Pascani . Societatea a primit o factura pe 17.905 lei pe ultimile doua luni, aproape de 10 ori mai mare decat in luna iunie.

Patronii sunt nemultumiti ca nu au fost informati de noua modalitate de calcul si cred ca este vorba despre un abuz. In calcul au fost luate toate suprafetele de teren, atat cele canalizate cat si spatiile verzi chiar daca nu toate apele ajung in retea. In unele cazuri noile consturi ii vor afecta inclusive pe salariati.
O alta societate , o alta problema. La unitatea unde director este consilierul local Vasile Balau, noul operator a pus la plata si suprafetele de teren de pe care apele meteorice nu ajung in canalizare. A facut contestatie iar luna urmatoare costurile s-au evaporat din factura.
La institutiile publice problemele sunt asemanatoare. De exemplu la Scoala Speciala Pascani au fost luate in calcul si straturile cu flori si terenul de fotbal, la acelasi pret de canalizare. In acest caz noile facturi nu au reusit sa le depaseasca pe cele vechi, fostul operator impunand scolii, la plata, si costurile de canalizare pentru intreaga zona.
Situatia este cu mult mai grava la scoala Iordache Cantacuzino din Pascani. Noile facturi sunt de 10 ori mai mari decat cele vechi tot din cauza apelor meteorice. Directorul institutiei nu are inca o explicatie si nici nu a reusit sa o obtina de la noul operator.
Reprezentantii APA Vital Iasi spun ca apa meteorica a fost facturata correct, in functie de datele de la Institutul National de Meteorologie si suprafetele de teren trecute in contract. Ei explica ca este posibil ca directorii sa nu fi facut diferenta intre suprafetele canalizate si spatiile verzi, atunci cand au incheiat contactele, preturile fiind mult diferite pentru cele doua categorii.
Fostul operator crede, insa, ca diferentele uriase de pe facturi sunt din cauza majorarii pretului la canalizare: de la 1,43 lei la 2,33 lei pe mc , fara TVA.
Cum scandalul este abia la inceput administratia locala face un apel la agentii economici si mai ales sefii institutiilor publice sa citeasca cu atentie contractele inainte de a le semna. Daca au pus la un loc spatiile verzi cu suprafetele canalizate atunci ar trebui sa faca o notificare pentru modificarea lor si recalcularea facturilor. Mai mult, edilul pascanean spune ca in luna iulie au fost inregistrate precipitatii importante.
Mentionam ca serviciile de canalizare pentru apa meteorica sunt platite doar de agentii economici. Ele se calculeaza in functie de suprafata terenurilor si cantitatea de precipitatii inregistrata de ANM.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow