16.7 C
Paşcani
luni, septembrie 25, 2023
Array

Anunț EXTREM DE GRAV pentru omenire: de azi TRĂIM PE DATORIE

Populaţia globului a consumat până la 13 august 2015 resursele pe care planeta le poate produce fără a compromite procesul de dezvoltare durabilă, susţine organizaţia neguvernamentală Global Footprint Network, atrăgând atenţia că, de joi, omenirea începe să trăiască „pe datorie”.

„Ziua depăşirii” (Earth Overshoot Day) este un concept elaborat de think tank-ul britanic New Economics Foundation, calculat anual de organizaţia internaţională Global Footprint Network. Această dată apare tot mai devreme în calendar: în 1993, a fost la 21 octombrie, în 2000 era la începutul lunii octombrie, în 2014 la 20 august, iar în 2105, la 13 august.

Calculul se bazează pe raportul dintre două aspecte esenţiale: cererea omenirii în materie de resurse, numită amprenta ecologică (Ecological Footprint), şi capacitatea planetei de a răspunde la această solicitare, denumită biocapacitate. Ziua depăşirii este dată de la care consumul de resurse depăşeşte posibilitatea planetei de a-şi reface resursele şi de a absorbi deşeurile, cum ar fi emisiile de gaz de seră.
Canada, statele din Peninsula Scandinavă, Rusia, Ţările Baltice, Australia, cea mai mare parte a Americii de Sud şi unele state din Africa pot fi catalogate drept „creditori”, biocapacitatea lor fiind cu 150% mai mare decât amprenta lor ecologică.

La polul opus se situează SUA, China şi mai multe state europene, „debitorii”, a căror amprentă biologică este cu 150% mai mare decât biocapacitatea. România, ca şi Bulgaria, se numără printre „creditori”.
Sursa și continuare pe: 7 Est.ro

Alte articole