14.2 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

Anul școlar 2018-2019: Care sunt drepturile și obligațiile părinților în acest an școlar

Peste numai câteva zile va începe anul școlar 2018-2019 și, în acest context, prezentăm drepturile și obligațiile, pe lângă cele ale elevilor și profesorilor, ale părinților sau tutorilor copiilor care urmează cursurile unei forme de învățământ preuniversitar din România.

Structura anului școlar 2018-2019 a fost publicată în luna martie a acestui an și stabilește că acest an școlar va avea 34 de săptămâni, adică 168 de zile, dar vor fi și categorii de elevi care nu vor respecta această structură, spre exemplu, elevii clasei a VIII-a și elevii claselor terminale de liceu.

Alături de elevi și profesori, și părinții, tutorii sau susținătorii legali ai tinerilor ce studiază în cadrul sistemului educațional din țara noastră au o serie de drepturi și obligații. Drepturile și obligațiile părinților se regăsesc în Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 5.079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Potrivit acestui act normativ, părinții, tutorii sau susținătorii legali sunt parteneri educaționali principali ai unităților de învățământ și au dreptul de a decide, în anumite limite, în ce unitate de învățământ va urma studiile propriul copil.

Un alt drept al părinților este de a se asocia la nivel de clasă sau de școală. Practic, Ordinul MENCS nr. 5.079/2016 stabilește că:

adunarea generală a părinților este formată din toți părinții elevilor dintr-o clasă și în cadrul ei se discută problemele generale ale colectivului de copii, nu situația concretă a unuia dintre aceștia;
comitetul de părinți se înființează la nivelul fiecărei clase și se ocupă cu punerea în practică a deciziilor luate la nivelul adunării, dar și cu diverse proiecte, programe ș.a.;
consiliul reprezentativ al părinților/ asociația de părinți se organizează la nivelul fiecărei școli și se ocupă de chestiunile care vizează întreaga unitate școlară, precum propunerea de proiecte, atragerea de finanțări etc.

Totodată, părinții au dreptul de a fi informați periodic cu privire la situația școlară sau comportamentul de la școală al propriului copil. Pe de altă parte, părinții au obligația de a se interesa periodic, cel puțin o dată pe lună, de evoluția copilului, iar vizita părintelui va fi consemnată în caietul educatorului sau al dirigintelui.

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

Alte articole