13.4 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023

Anul Nou pe vechi, în Pașcani, Târgu Frumos și localitățile din apropiere. Festival de datini la Drăgușeni – FOTO

Este mare sarbatoare in aceasta seara pentru crestinii ortodocsi pe rit vechi din comunele apropiate municipiului Pascani, din oras, dar si din Targu Frumos. In seara de 13 spre 14 ianuarie, in jur la 250 de familii pascanene marcheaza trecerea dintre ani, pe vechi. In ajun, nu sunt prea multe obiceiuri, insa in prima zi din an, de Sfantul Vasile, cu totii obisnuiesc sa mearga la slujba in lacasurile de cult.

In Pascani, sunt doua biserici pe rit vechi, „Inaltarea Domnului” in Deal si „Sfanta Treime” in cartierul Vatra.

O comunitate mare de crestini pe vechi este si in satul Bratesti, din comuna Stolniceni Prajescu. Circa o mie de lipoveni sunt pregatiti pentru acest moment important din an. Primarul comunei, Costel Hugianu, le-a transmis urari de bine pe aceasta cale.

Si in orasul Targu Frumos, tot in jur la o mie de rusi lipoveni se pregatesc sa marcheze trecerea dintre ani si sa participe la slujba religioasa de Sfantul Vasile. Consilierul local, Nicola Feodot si totodata, reprezentantul comunitatii, le ureaza multa sanatate, bucurii si un an prosper.

Tot pe rit vechi sunt si majoritatea locuitorilor din comuna Draguseni, iar joi, 13 ianuarie a.c., in centrul localitatii a avut loc festivalul de datini si obiceiuri de iarna.

Pastratori de traditii din Dolhesti, Vadu Moldovei, Timisesti, Miroslovesti si alte localitati au adus spiritul de sarbatoare.

Primarul comunei Draguseni, Vasile Cepoi, a impartit colaci uratorilor si le-a transmis locuitorilor comunei urari pentru noul an.

BIT TV va difuza in seara de ajun de Anul Nou pe vechi, festivalul de datini de iarna de la Draguseni.

De precizat este faptul ca în țara noastră peste 1 milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe sunt pe rit vechi, cu precădere ruși lipoveni, ucraineni, moldoveni și sârbi. Ei tin sarbatorile dupa calendarul iulian, ce este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow