25.2 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 2, 2022
Array

Anul Nou pe vechi în această noapte. Festival de datini la Drăguşeni

Dacă pentru cei mai mulţi dintre noi Revelionul este deja o amintire, mii de sârbi, moldoveni şi ucraineni îşi vor spune în această noapte „La mulţi ani”. Printre sărbătoriţi mai sunt cei care ţin calendarul pe stil vechi, comunităţi din Paşcani şi Târgu Frumos şi comunele din împrejurimi. Şi redacţia Bittv urează celor care trec în nou an gânduri bune şi sănătate.

Festival_de-Datini_si_Obiceiuri_la_Draguseni_2016

Mare sărbătoare în aceste noapte. Peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruşi lipoveni şi sârbi sărbătoresc trecerea dintre ani.

În Paşcani de exemplu trăiesc peste 200 de familii pe stil vechi, iar în Târgu Frumos alte câteva sute de oameni se pregătesc să primească urători şi mai ales să urmărească cele mai răspândite obiceiuri de iarnă, jocul Caprei şi al Ursului, un ritual vechi, conform căruia, junii se îmbracă în blănuri, mergând să ureze localnicilor un an mai bun.

Şi la Drăguşeni astăzi a avut loc Festivalul de Datini şi Obiceiuri de iarnă. Peste 40 de formaţii din urători au făcut parada specifică sfârşitului de an în centrul comunei apoi pe scena special amplasată fiecare grup şi-a ţinut reprezentaţia.

Separarea Bisericii Ortodoxe în Stil Vechi şi Nou a avut loc în 1923, când la Constantinopol s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Singurul opozant al schimbării, mitropolitul Visarion Puiu, a fost exilat, murind la Paris.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow