17.2 C
Paşcani
joi, octombrie 28, 2021
Array

Anul Nou pe stil vechi, la Miroslovesti

Unele sate s-au cutremurat aseara de uraturi si colinde, intrucat in special, rusii-lipoveni au sarbatorit Anul Nou pe stil Vechi. In fiecare casa se fac bucate alese, dar din niciuna nu lipseste traditionala “cesnița”, o prajitura din foi cu aluat fraged si multa nuca, in care se ascunde o moneda. Se spune ca cel care va gasi banutul, va fi fericit si ii va merge bine tot anul. Cu toate ca in comuna Miroslovesti, nu locuiesc persoane pe stil vechi, de ani buni exista o traditie prin care o ceata de mascati merg prin centrul comunei si fac cate o urare pe la cei cunoscuti. Aproape de miezul noptii, ieri, 13 ianuarie 2013, in ajun de Sfantul Vasile pe vechi, circa 30 de persoane au pregatit o surpriza de proportii edilului comunei. Unii dintre ei, deghizati in angajatii primariei Miroslovesti, unii in straie populare si insotiti de o formatie de muzica populara, au poposit si la casa primarului pentru a-i face o urare de zile mari.

Dupa ce fiecare si-a facut rolul bine invatat cu cateva zile inainte, s-au incalzit prin dansuri populare si hore, cum numai la Miroslovesti gasesti.
Asa cum se cuvine, dupa cateva artificii aprinse, uratorii au fost invitati in casa si serviti cu bucate traditionale, vin fiert si ceaiuri, pentru a avea puterea de a ura in continuare pe la case de gospodari. Astazi, 14 ianuarie 2013, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Vasile cel Mare, care marcheaza si inceputul anului nou pe stil vechi.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Inca un tanar, in legislativul pascanean: “Săracă nu este o comunitate care nu are bani, ci o comunitate care nu are vise!

Legislativul pascanean are un nou consilier local. La inceputul sedintei ordinare din 28 octombrie a.c. , Alexandru...

Primarul si consilierii PNL-Pro Romania, reclamati la DNA pentru abuz in serviciu

Primarul municipiului Pascani si consilierii locali din PNL si Pro Romania au fost reclamati la DNA si...

Sedinta pentru rectificari bugetare si modernizarea  unor strazi

Legislativul pascanean este convocat in sedinta ordinara, pe 28 octombrie de la ora 09.00. Pe ordinea de...

Bataie de joc la adresa unor societati comerciale. Conditii si probleme in plus pentru obtinerea acordului de functionare

Situatie confuza la Primaria Pascani privind eliberarea Acordului de Functionare pentru unele societati care isi desfasoara activitatea...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI