15.2 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Anul acesta, Ziua Mondială a Libertății Presei coincide cu Ziua Mondială a Râsului, marcată în prima duminică a lunii mai/ Despre terapia prin râs

În prima duminică a lunii mai este celebrată, anual, Ziua mondială a râsului. În 2020, această zi este marcată la 3 mai și coincide cu Ziua Mondială a Libertății Presei. Ziua mondială a râsului este iniţiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mişcării ”Laughter Yoga” („Hasyayoga”), adică terapia prin râs. Kataria este şi autorul cărţii ”Laugh For No Reason” (2002) („Râzi fără motiv”), transmite Agerpres.ro.

Tema zilei dedicată râsului din anul 2020 este „Nu râdem pentru că suntem fericiţi, ci suntem fericiţi pentru că râdem”. Deşi unii ar putea considera că, în contextul pandemiei, o zi a râsului nu este cea mai potrivită, Madan Kataria ţine să îi contrazică: câteva minute dedicate râsului sunt cu atât mai necesare, date fiind actualele restricţii şi îngrijorări. Desigur, tradiţionalele întâlniri şi spectacole nu vor mai avea loc, dar cei interesaţi de o porţie sănătoasă de râs pot accesa paginile de socializare ale diferitelor cluburi înfiinţate de adepţii terapiei prin râs. De exemplu, laughteryoga.org.

Efectele terapiei prin râs sunt cât se poate de serioase şi importante, conform laughteryoga.org.

De exemplu, susţin adepţii terapiei amintite, eliberarea endorfinelor prin râs poate schimba în bine starea de spirit după doar câteva minute. Endorfinele, numite uneori şi ”molecule ale fericirii”, sunt substanţe chimice produse de creier ca răspuns la o varietate de stimuli. Acestea pot reduce stresul, proprietăţile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei. Mai mult, eliberarea endorfinelor în organism poate duce la îmbunătăţirea sistemului circulator şi întărirea celui imunitar.

citeste continuarea pe  g4media.

Alte articole