More

  Ansamblul de la Heleșteni, la “Trandafir de la Moldova”

  Un ansamblu folcloric reorganizat după mai bine de un sfert de secol a evoluat pe scena Festivalului Internaţional “Trandafir de la Moldova”, ce a avut loc la sfârşitul săptămânii, la Iaşi. Este vorba despre grupul “Trei generaţii” din comuna Helesteni, format din membrii de la cei mai mici şi până la cei mai în vârstă. Ei promit să mai revină pe scene mari şi devină din ce în ce mai cunoscuţi.

  Tradiţia reînvie într-o comuna din apropierea Pascaniului. După 28 de ani de absenţa, helestenii s-au unit din nou pentru a formaa un ansamblu folcloric, intitulat “Trei generaţii”. După ce au evoluat pentru prima dată la ziua comunei lor, la sfârşitul săptămânii trecute au urcat pe o scenă mare: cea a festivalului “Trandafir de la Moldova”, organizat la Iaşi.
  Coregrafia ansamblului a cuprins jocuri populare specifice zonei etnografice. Localnici de toate vârstele, printre care şi primarul comunei, Constantin Hira, şi soţia lui au dansat în acelaşi ritm, pentru a promova localitatea şi tradiţiile ei.
  Au primit diploma de participare şi promit să meargă şi la alte festivaluri şi să devină cunoscuţi, aşa cum erau odinioară. Mai exact, în perioada 1960-1988, când helestenii aveau un astfel de ansamblu.

  Menţionăm că înainte de spectacolul care a durat trei zile, toţi participanţii au făcut o parada pe traseul Palatul Culturii – B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Piaţa Unirii – Piaţa „Mihai Eminescu”. Printre ei s-a numărat şi Ansamblul Folcloric “Sârbă cu năframă” din Hîrlău.

  Cea de-a 49 ediţie a festivalului a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi în parteneriat cu Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire”

  Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire”. //

  Din 13 aprilie se deschide un nou flux de vaccinare la Pașcani. Situația în ultimele 24 de ore în Iași

  Începând cu data de 13 aprilie vor fi deschise fluxuri suplimentare în centre existente: 4 în Mun. Iași, 1 în Pașcani, 1 în Podu Iloaiei. //

  Când am putea renunța la purtarea măștii în spațiile publice. Anunțul prim-ministrului Cîțu

  Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat vineri că românii ar putea renunța la purtarea măștii în spații publice în momentul în care se atinge pragul de 10 milioane de persoane imunizate. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet