-1.2 C
Paşcani
marți, februarie 7, 2023

ANRE a decis. Noile contracte pentru energia electrică se pot încheia până la 31 martie 2021

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată.

Informația a fost confirmată pentru Agerpres de către Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

Piaţa de electricitate a devenit complet liberalizată începând de vineri, 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilite de ANRE, ci trebuie să compare şi să-şi aleagă oferta care li se potriveşte cel mai bine.

Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare”, a spus Bege.

El a precizat că a avut discuţii cu furnizorii, iar aceştia au fost de acord cu această propunere.

ANRE a iniţiat un proiect de ordin pentru prelungirea termenului

 

ANRE a iniţiat un proiect de ordin în acest sens, “având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieţei de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienţilor casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi asigurarea condiţiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condiţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 şi pentru ca procesul să se desfăşoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienţii casnici să beneficieze de preţul din oferta concurenţială”, potrivit notei de fundamentare.

ANRE are instrument pentru alegerea celui mai bun preț

Un comparator al ofertelor, în funcție de preț și modul de contractare, se poate accesa chiar pe pagina oficială de internet a ANRE.

Autoritatea a pus la punct o aplicație pe pagina de web, unde un consumator poate să aleagă un furnizor, folosind o simulare de ofertă de la toți furnizorii înscriși în sistem.

De asemenea, www.stirileprotv.ro vă oferă LISTA prețurilor la curent pe piața liberă, unde puteți afla care sunt cele mai ieftine oferte în principalele județe.

Continuarea pe Stirile PRO TV

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow