Array

Aniversare la 100 de ani

Aniversare rară într-o comună din apropierea Pascaniului. O bătrână a împlinit 100 de ani de la naştere iar astăzi familia s-a adunat să îi ureze, La Mulţi Ani”. Se numeşte Maria Olaru din comună Stolniceni Prajescu născută în anul 1915., “în luna Maicii Domnului” aşa cum povesteşte chiar sărbătorita.
I-au fost astăzi alături cei doi copii şi nepoţii. Şi primarul a ţinut să participe la eveniment pentru că sunt puţini săteni care au ajuns la o vârstă aşa de înaintată. I-a adus în dar un buchet de flori, un tort şi şampanie. De asemenea a primit un mic ajutor financiar de 500 de lei de la bugetul local.
Maria Olaru a sărbătorit aniversarea celor 100 de ani, în întuneric. Asta deoarece este între timp şi-a pierdut vedere din cauza bătrâneţii. Lumina însă vine din suflet după o viaţă plină de provocări. Îşi aduce aminte de războiul din 1944 când a fost nevoită să plece de acasă împreună cu familia dar şi de cele mai frumoase clipe din viaţă. S-a căsătorit la 22 de ani şi are doi băieţi. A rămas singura din 1992, atunci când i-a murit soţul Acum trăieşte împreună cu unul din copii şi se bucura de dragostea familiei.
La Stolniceni au mai fost încă doi bătrâni care au ajuns la vârsta de 100 de ani. Este vorba despre Gheorghe Bursuc şi Victoria Cobzaru din satul Cozmeşti. Şi ei au fost sărbătoriţi de comunitate acum doi ani de zile dar sau stins din viaţa mai târziu.
Menţionăm că speranţa de viaţă în România este de 74,5 ani conform ultimelor statistici. Ţara noastră este unul dintre statele UE cu cea mai scăzută speranţă de viaţă, iar rata mortalităţii este printre cele mai ridicate, înregistrându-se în schimb o incidenţă scăzută a cazurilor de cancer şi, mai ales, a celor de diabet, potrivit unui raport al OECD şi al Comisiei Europene.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Primăria Hârlău, cereri de finanţare prin PNRR pentru reabilitarea termică a unor clădiri publice 

Aleșii locali ai orașului Hârlău au aprobat depunerea a trei proiecte, în cadrul Planului...

Primăria Pașcani vrea să cumpere autobuze electrice pentru transportul public

Primarul Municipiului Pașcani, Marius Pintilie, a inițiat astăzi un...

Cotnariul se înfrățește cu o comună de pe Prut

Demersuri pentru înfrățirea comunei Cotnari cu o comună de...

Dezbatere despre dezinformare și rolul educației media, la „Miron Costin” Pașcani

Săptămâna aceasta a debutat la "Miron Costin" din municipiul Pașcani cu un...